Tot ce trebuie să știi despre COVID-19

Dragă elevule, 

Știm că presiunea socială și actualul context ar putea fi bulversante pentru tine, însă, de aceea, ne aflăm noi aici: pentru a-ți explica cât mai simplu și eficient ce ai de făcut, cum te poți proteja, însă și cum poți avea grijă de cei dragi, ori, mai cu seamă, cum să-ți păstrezi calmul. 

Let’s start with baby-steps!

În primul rând, încearcă să nu ai o atitudine extremistă când vine vorba de acest subiect: panica nu te va ajuta să străbaţi această perioadă mult mai uşor, iar indiferenţa cu atât mai puţin. 

Închiderea unităţilor de învăţământ şi suspendarea cursurilor din întreaga ţară sunt măsuri ce au caracter preventiv, iar această ”pauză” nu ar trebui tratată ca o vacanță. Răspândirea virusului este favorizată într-un mediu restrâns, unde oamenii iau, inevitabil, contact unii cu alții. Sălile de clasă, mijloacele de transport în comun, mall-urile sau, în general, spațiile de agrement sunt locuri în care acest virus se poate transmite cu ușurință, fără ca noi să ne dăm seama. Astfel, îți reamintim că ar trebui să ai în vedere această situație și să te gândești de două ori înainte de a-ți părăsi casa. 

De menționat ar fi că, de fapt, Coronavirusul este o subfamilie de virusuri, ce poate cauza probleme animalelor, dar cu precădere oamenilor. Acest virus poate genera afecțiuni respiratorii și gastro-enterite, iar, în funcție de organismul gazdă, simptomele pot fi ușoare, moderate sau severe, iar procesul de refacere, de asemenea, poate fi mai scurt sau îndelungat. În altă ordine de idei, COVID-19 sau ”infecția cu noul coronavirus” reprezintă, practic, tulpina unui virus descoperit în decembrie 2019, în orașul Wuhan, China. Pentru acesta nu există există un tratament antiviral specific sau preventiv (vaccin), tratându-se simptomatic, în urma unor teste și a unor indicații medicale de specialitate. 

Este important să înțelegem că acest virus poate afecta orice ființă umană, iar noi, expunându-ne riscurilor, putem, în calitate de purtători, să îl trasmintem fără să vrem celor dragi. În rândurile ce urmează, îți vom prezenta câteva simptome, metode de prevenire, dar și recomandări cu privire la activitatea pe care o poți avea în perioada de autoizolare la domiciliu.

În acest sens, ținem să anunțăm că neconformarea cu măsurile de izolare poate atrage după sine amenzi serioase, conform Guvernului și Ministerului Sănătății.

Simptome

Pentru majoritatea pacienților, COVID-19 începe în căile respiratorii și se termină în plămâni, deoarece, precum gripa, coronavirusurile sunt afecțiuni respiratorii.

  1. Febră (în 88% dintre cazuri);
  2. Tuse seacă (în 68% dintre cazuri);
  3. Oboseală (în 38% dintre cazuri);
  4. Tuse cu secreții (în 33% dintre cazuri);
  5. Respirație îngreunată (în 18% dintre cazuri);
  6. Durere în gât (în 14% dintre cazuri);
  7. Dureri musculare (în 14% dintre cazuri);
  8. Frisoane (în 11% dintre cazuri);
  9. Amețeală, vomă, nas înfundat sau diaree (în procente foarte mici).

  Cazurile fără simptome sunt rare, însă și persoanele acestea se îmbolnăvesc în câteva zile.

Recomandări

Seria de recomandări ar trebui să înceapă cu păstrarea calmului și cu o igienă strictă, iar mai jos regăsești câțiva pași prin care poți reduce riscurile de infectare cu acest tip de virus:

  1. Spălați-vă mâinile de multe ori;
  2. Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
  3. Nu vă atingeți ochii , nasul și gura cu mâinile murdare;
  4. Acoperiți-vă gura și nasul dacă stranutați sau tușiți;
  5. Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice, decât în cazul în care vă prescrie medicul;
  6. Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
  7. Utilizați masca de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
  8. Produsele ”MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase;
  9. Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantină din Europa de cel puțin 14 zile;
  10. Animalele de companie nu transmit virusul.
  11. Nu uita – în această situație, informarea din surse sigure este o măsură de precauție elementară!

Într-o notă pozitivă, am luat în calcul și o serie de recomandări prin care să îți gestionezi eficient timpul, pentru că, după cum am spus și în introducere, suspendarea orelor de curs nu însemnă vacanță. 

Ce poți face în tot acest timp?

Nu uita! Măsura de suspendare a orelor a fost o decizie ce vine în sprijinul tău și a celor din jur, pentru a ne proteja, astfel încât nu înlocui sala de clasă cu o cafenea din mall, ci profită de acest timp relaxându-te acasă!

Pentru că nu suntem experți în acest domeniu, ținem să meționăm că informațiile de mai sus au la bază conținut din următoarele sursele:

Ministerul Sănătății

Wikipedia

Viceromania

Primăria Municipiului Aiud

UNICEF Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like