Dacă ești elev de liceu cu siguranță te-ai mai întâlnit cu întrebarea: „La ce facultate vrei să mergi?”, iar de multe ori ai răspuns stânjenit cu „Nu știu încă.”. Există atâtea opțiuni din care putem alege și uneori poate deveni copleșitor, dar, o metodă de a trece peste toate întrebările despre ce carieră îți dorești și ce vrei să faci mai departe, este să te informezi cu privire la domeniile tale de interes, să participi la workshop-uri și proiecte pentru a afla care este cel mai potrivit pentru tine.
CMEB a venit în ajutorul colegilor lor cu evenimentul intitulat ,,Cariera viitorului”, care s-a desfășurat pe parcursul lunii iunie și a avut ca scop aducerea față în față a elevilor cu specialiști din diferite domenii de activitate. Prin organizarea celor șase workshop-uri, elevii au avut ocazia să stea de vorba cu experți și să înțeleagă mai bine în ce constă o carieră în medicină, informatică, psihologie, drept, arhitectură sau business.
Centrul de Tineret al Fundației Naționale pentru Tineret ne-a oferit oportunitatea de a desfășura evenimentul la sediul lor, unde ne-am bucurat de aerul condiționat și apa rece, tot ce ne-a trebuit în acele zile cu soare torid.
Workshop-urile au fost atât interesante, cât și interactive, lucru care a ajutat la crearea unei atmosfere foarte plăcută. Prezentările, întrebările și ,,exercițiile” pe care participanții le-au rezolvat la finalul fiecărui workshop au fost o modalitate excelentă de a prezenta informații legate de cele șase domenii din cadrul evenimentului. De asemenea, răspunsurile mai puțin corecte și întrebările nonconformiste nu au fost o problemă, pentru că nimeni nu a fost judecat, din contra fiecare participant a avut oportunitatea de a-și satisface absolut toate curiozitățile despre potențiala lui carieră. Spre exemplu, la workshop-ul de business am realizat, împreună cu ceilalți oameni prezenți, un scurt brainstorming, unde toate ideile trăsnite erau bine venite.
Medicină
Workshop-ul de medicină a fost facilitat de domnul Gabriel Ionescu, vicepreședinte al Societății Române de Microbiologie, cadru didactic U.M.F. Carol Davila București și șef laborator analize Institutul Cantacuzino, cu o experiență de peste 30 de ani în diagnosticul de laborator al bolilor infecțioase, în cercetarea microbiologică și în învățământul universitar de specialitate. În cadrul workshop-ului, elevii au aflat informații despre Facultatea de Medicină, avantajele și dezavantajele acestei meserii, dar și situații din viața de zi cu zi cu care se confruntă un doctor.
Informatică
Workshop-ul de informatică a fost facilitat de domnul Mihai Naltu, student la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, din cadrul UPB, RPA Developer și mentor în cadrul Academiei de programare pentru copii, MindHub. Prima parte a acestuia a constat în prezentarea facultăților din acest domeniu și metodelor de admitere ale acestora, alături de câteva mici sfaturi cu privire la alegerea acestei cariere, iar a doua parte s-a axat pe detalierea a ceea ce înseamnă să lucrezi în această arie a informaticii.
Psihologie
Workshop-ul de psihologie a fost facilitat de doamna Ramona Andrei, psihoterapeut adlerian, formator și supervizor in psihoterapie adleriana, cu mai bine de 15 ani de experiență în practică privată. Workshop-ul s-a desfășurat fără formalități, ca toți participanții să înțeleagă cu ușurintă următoarele subiecte : bazele psihologiei, importanța facultății în acest domeniu, comunicarea dintre terapeut și pacient, și avantajele psihologiei asupra fiecărui om. La finalul workshop-ului, doamna Ramona Andrei ne-a ajutat să înțelegem cum putem empatiza cu oamenii din jurul nostru printr-un exercițiu colectiv, realizat de toți participanții acestui workshop.
Drept
Domnul profesor Bogrea Ștefan, din partea Facultății de Drept a Universității București, a captivat participanții destăinuind secretele profesiei de avocat, dar, de asemenea, a spulberat miturile care circulă printre adolescenți despre viața de student. În urma unei părți aplicate pe o speță discutată de zor, participanții au obținut un Open Day la NNDKP, un furnizor de top de servicii juridice, pentru a intra în contact direct cu mediul unei posibile cariere viitoare.
Arhitectură
Workshop-ul de arhitectură a fost facilitat de domnul Simion Dan Cristian, care este Managing Partner la Uber Hause. Prima parte a acestuia a constant într-o introducere în lumea arhitecturii și a povestirii experiențelor personale, iar a doua într-un exercițiu interactiv care le-a pus participanților la încercare atât spiritul creativ, cât și atenția. În urma exercițiului practic, câțiva participanți au obținut un internship la Uber Hause, o companie de proiectare din București.
Business
Workshop-ul de business a fost facilitat de domnul Dragoș Morman, expert cu experiență în afaceri, dar și în implementarea proiectelor sportive sau de tineret, elevii având oportunitatea să experimenteze și să înțeleagă ce înseamnă relația cu clienții, cum poți să fi persuasiv în relația cu aceștia și ce înseamnă administrarea unei afaceri. De asemenea, colegii noștri au avut experiența unei activități practice, prin care au înțeles componenta deosebit de importantă a lucrului de echipă în afaceri.
Fiecare dintre cei prezenți la acest eveniment a descoperit ceva nou, fie că este vorba de o facultate sau de domeniul dorit. Dacă am învățat ceva din toate aceste workshop-uri este faptul că „eșecurile te apropie de succes, dacă eșuezi nu înseamnă că s-a terminat”.
Pe lângă experiență și informații, câțiva participanți au beneficiat de internship-uri și chiar o vizită la o casa de avocatură NNDKP din București. Pentru alții, descoperirea domeniului de interes a fost mai plăcută decât orice oportunitate. Evident că discuția despre facultate nu a lipsit, dar de data aceasta fiind una interesantă și relaxantă.
Dacă vrei să auzi părerea participanților intră pe link-ul de mai jos pentru a accesa un TikTok cu feedback-ul acestora. https://vm.tiktok.com/ZGJXpoJRG/
Tu te-ai hotărât în ce domeniu vrei să profesezi?
©Raisa Ioana Buzatu și Meda Pașcalău, redactori în Biroul de Presă al CMEB(articol)