Este bună ,,economia de cultură”?

Total
0
Shares

Viața umană este compusă din mai multe aspecte ce ne ajută să ne dezvoltăm,iar cultura este printre aceste elemente esențiale fără de care nu putem progresa ca societate, atât pentru că ne stabilește identitatea, cât și pentru că ne permite să ne uităm la trecut prin moduri unice și ne ajuta să ne facem un viitor mai bun, învățând din faptele și greșelile trecutului.

Pentru tineri, cultura poate să fie un mod inovativ și de cele mai multe ori, distractiv, prin care pot învăța lucruri noi în circumstanțe cât mai non-formale sau să aprofundeze lucrurile studiate la orele de cursuri, oportunitate ce programele școlare nu o oferă.

Dorința elevilor de a participa la evenimente culturale a stagnat sau deseori chiar scăzut, iar inițiativele anumitor profesori, care îi încurajează sau își fac un obicei cu elevii, să iasă la un spectacol sau să viziteze un muzeu, sunt o gură de aer pentru nevoia elevilor de cultura. Pe lângă efectul benefic al acestor inițiative asupra intelectului, în cadrul acestora se pot lega prietenii, dar și să se formeze o relație mai apropiată elev-profesor.

Realitatea ne mai arată că există și o reticență ridicată față de consumul produselor culturale în rândul tinerilor, considerând cultura ca ceva rigid, învechit sau poate inaccesibil, dar încurajând diversitatea culturală și promovarea acesteia, oferă posibilitatea ca orice elev sau tânăr să găsească un eveniment sau produs cultural pe gustul său.

Guvernul ne prezintă ,,economia revoluționară”

În încercarea guvernului de a reduce cheltuielile din bugetul public, mai ales cele cu instituțiile statului, sectorul cultural a primit o mare lovitură, iar dacă Ordonanța de Urgență va fi aprobată în forma actuală, aproximativ 61% din instituțiile publice de cultură vor dispărea sau vor fi nevoite să se comaseze cu alte instituții din acest domeniu conform Institutului Național de Cercetare și Formare Culturală (care a realizat o analiză complexă a efectelor acestor măsuri care merită citită), datorită faptului ca acestea au sub 50 de angajați.

O altă schimbare care afectează negativ sectorul cultural este că orice post neocupat la momentul intrării în vigoare a ordonanței va dispărea. Sectorul cultural este un sector care are nevoie de oamenii calificați și cu studii de specializare în diferite domenii artistice, fapt ce îngreunează angajarea. Este bine cunoscut de o perioada lungă încoace că sectorul cultural duce o mare lipsa de personal, iar în urma acestei ordonanțe, locuri de munca vitale pentru desfășurarea în condiții normale a activității vor dispărea, cu prezumția greșită că astfel se face economie.

Efectele ,,economiei de cultură” în rândul tinerilor

După cum putem observa, tendințele de consum ale tinerilor pentru cultură sunt în scadere, în lipsa unei educații culturale, de care sistemul educațional din România nici nu pomenește, iar această scădere nu se va opri fără măsuri adecvate.

Această tendință de scădere va fi alimentată de aceste măsuri de austeritate care vor lăsa zone din țară fără puținele instituții culturale pe care le aveau. Cele mai afectate instituții fiind teatrele pentru copii, care reprezintă primul și cel mai important contact al unui copil, indiferent de vârstă, cu domeniul cultural. Fără acest contact de la vârste cât mai mici, apropierea de cultura va fi din ce în ce mai grea odată cu creșterea în varsta.

Dreptul la cultură, garantat prin Constituția României, nu este negociabil, reprezentând dreptul tinerilor de astăzi și adulților de mâine de a avea un viitor mai bun învățând din greșelile trecutului și de a avea ocazia de a își culege roadele imaginației și creativității formate prin consumul de cultură.

Trebuie să realizăm că investițiile în cultură nu trebuie sa fie opționale sau întâmplătoare, iar cand se întâmplă să nu fie o sărbătoare, acestea trebuie sa devină ceva normal, o prioritate pentru țara noastră. Aceste investiții chiar dacă nu își dezvăluie efectele imediat, ci pe parcursul mai multor ani, sunt investiții în viitorul cetățenilor, într-un viitor mai creativ, mai divers, mai înțelegător, mai pașnic și mai prosper.

Consiliul Municipal al Elevilor București va continua să susțină și să promoveze activități culturale destinate sau realizate de elevi în încercarea de a compensa lipsa educației culturale din sistemul educațional, dar și pentru a ne asigura că elevii din București au minimul acces la cultură, indiferent de schimbările imprevizibile din acest domeniu.
Hai să nu lăsăm tineri să crească fără piatra de temelie a bunei dezvoltări: CULTURA. Fă-ți vocea auzită semnând și tu petiția împotriva schimbărilor propuse de guvern! (Link petiție)

©Stefan Isabelle, grafician în cadrul Biroului de Presă al CMEB

Alte articole de citit