“Democrația înseamnă posibilitatea de a te exprima, de a fi ascultat și de a avea un impact asupra deciziilor care te afectează.”
Pete Buttigieg
Cetățenia presupune apartenența la o comunitate, este o stare legală și socială care îi conferă unei persoane atât drepturi, cât și responsabilități. Pentru a fi cetățean democtrat trebuie să ai cunostință de legile de bază ale societății și să te implici activ la procedurile decizionale, pentru a contribui la guvernarea și funcționarea țării, dar nu se rezumă doar la asta.
Cetățenia democratică are mai multe principii de bază precum:
- Dreptul la vot – un drept fundamental al democrației, acesta ne oferă libertatea de a ne exprima opiniile și de a alege reprezentanți prin intermediul votului, de a face perte din luarea deciziilor politice. De altfel, avem și responsabilitatea de a participa la procesele politice și publice (participarea în dezbateri, proteste pașnice, petiții și alte mijloace de implicare civică).
- Respectarea drepturilor și libertăților individuale – democrațiile protejează drepturile individuale și libertățile fundamentale ale cetățenilor, precum libertatea de exprimare, adunare și religie. Toți cetățenii au dreptul de a-și exprima opiniile și de a participa la discuții fără frica unor represalii. Cetățenia democratică promovează respectul și toleranța față de diversitatea culturală, etnică, religioasă și a altor diferențe în cadrul societății.
- Transparența și responsabilitatea guvernului – guvernul este responsabil în fața cetățenilor și este obligat să fie transparent în luarea deciziilor și în utilizarea resurselor publice. Cetățenii au rolul de a susține și de a participa la funcționarea instituțiilor democratice, precum parlamentul, justiția, mass-media independentă și alte componente ale guvernării.
- Responsabilitatea civică – noi, ca cetățeni, avem responsabilitatea de a ne informa cu privire la problemele publice, de a lua decizii informate și de a contribui la binele comun prin implicare activă în comunitate.
Trebuie să știm faptul că cetățenia democratică nu se rezumă doar la drepturile individuale, aceasta mai înseamnă și implicare activă în problemele sociale. Pentru a ne putea dezvolta ca societate și pentru a reflecta interesele și valorile noastre trebuie să implicăm și să luam parte în activități sociale precum: voluntariatul, participarea la petiții, proteste pașnice sau mitinguri, votul, implicarea în proiecte locale etc.
Important este să găsești modalitățile de implicare care se potrivesc cel mai bine cu abilitățile, interesele și timpul tău disponibil. Implicarea activă în cadrul societății poate aduce nu doar schimbări pozitive în comunitate, ci și satisfacția personală de a contribui la binele comun.
Există multe modalități prin career poți implica si tu mai activ. Iată câteva sugestii:
- Voluntariatul: oferă-ți timpul și abilitățile pentru a ajuta organizații non-guvernamentale, asociații sau grupuri comunitare care se ocupă de cauze în care crezi.
- Lucrul cu comunitatea: implică-te în proiecte locale, cum ar fi curățenia parcurilor sau organizarea de evenimente pentru comunitate, pentru a contribui la îmbunătățirea vieții locuitorilor din zonă.
- Advocacy (apărarea drepturilor): informează-te despre drepturile și cauzele care te preocupă și folosește-ți vocea pentru a aduce schimbări pozitive prin scrierea de articole, bloguri, sau prin vorbitul cu persoanele din jur.
- Participarea în organizații: alătură-te organizațiilor non-guvernamentale, cluburilor, asociațiilor studențești sau altor grupuri care se concentrează pe problemele care îți pasă.
- Educația civică: învață despre funcționarea sistemului politic, drepturile și responsabilitățile tale ca cetățean, astfel încât să poți lua decizii informate și să poți contribui mai eficient.
- Promovarea schimbării: dacă ai o idee sau o inițiativă pentru îmbunătățirea societății, ia inițiativa și încearcă să o implementezi, fie că este vorba despre un proiect în cadrul comunității sau o idee mai largă.
Intră pe rubrica de voluntariat a siteului CMEB pentru a afla de noi oportunităti de voluntariat sezoniere, long-term și chiar internaționale. Și nu uita:
“Democrația se bazează pe participare. Dacă nu te implici, nu ești doar o voce tăcută, ești de asemenea o mână neajutorată.”
Pat Mitchell