Work smarter, not harder

Total
0
Shares

Învățarea este un proces care durează pe tot parcursul vieții, așadar a ști să învățăm eficient este important atât pentru dezvoltarea pe plan educațional cât și pentru îmbunătățirea unor aptitudini personale, cunoștințelor și dezvoltarea inteligenței. Utilizarea metodelor potrivite de studiu ajută la îmbunătățirea stimei de sine, a competențelor și la obținerea rezultatelor dorite. 

Tehnici de învățare eficiente

Pentru a reține informația studiată trebuie să ne folosim de învățarea activă ceea ce este o formă de învățare în care există implicarea activă a elevilor în activitățile și discuțiile în cauză.

Tehnici active de învățare

Metoda FeynmanAceastă metodă constă în redarea informației învățate (din memorie, fără ajutor) prin explicarea conceptului complex într-o formă simplificată.
Această metodă ajută la identificarea golurilor în ceea ce privește materialul învățat.
RepetițiaPentru acest principiu ținem cont de curba uitării pentru a transfera informația studiată din memoria de scurtă durată în cea de lungă durată. Constă în repetarea informației noi la intervale prestabilite de timp.
Un exemplu de plan de recapitulare ar fi: prima repetiție să aibă loc în primele 24 de ore, după aceea în a 3-a zi->7->21-> 30-> 45->60-a zi.
Redarea 
informației activ
Este o tehnică de memorizare a informației în cursul căreia se citește informația, urmând a fi redată în propriile cuvinte (în scris/auditiv).
Blurting-ulBlurting-ul reprezintă redarea informației în propriile cuvinte, în scris. Se compară informația scrisă cu notițele din care s-a învățat -> se identifică greșelile-> se evidențiază cu o altă culoare și se recapitulează.
->procesul se repetă până nu mai sunt goluri.
Rezolvarea testelor
și a exercițiilor
După fiecare lecție învățată se rezolvă un test și se corectează conform baremului, iar după identificarea greșelilor se pune accent pe golurile identificate.
VideoclipurileDacă nu s-a înțeles ceva în cadrul cursurilor sau când se dorește aprofundarea cunoștințelor legate de un anumit subiect, platforma Youtube ne oferă o varietate de videoclipuri în acest sens. Doar ascultarea videoclipului nu este o metodă eficientă pentru a reține informația. La anumite intervale de timp se oprește videoclipul, se notează informația și se rezolvă exerciții pe baza materialului studiat.
Tehnica PomodoroTehnica Pomodoro constă în a munci 25 de minute după care urmează 5 minute de pauză. Acest proces este recomandat să se repete de 4 ori înainte de a lua o pauză mai lungă.
FlashcardsAceastă metodă constă în a scrie pe o parte a unui cartonaș întrebarea legată de subiectul învățat, iar pe cealaltă parte să se regăsească răspunsul.
ChunkingChunking-ul reprezintă o formă de studiu care ajută la reținerea informațiilor prin împărțirea și învățarea pe părți a materialului.
Învățatul în grupuriÎnvățatul alături de prieteni sau într-un grup de studiu este benefic într-o anumită măsură, deoarece poți explica materia cuiva implementând metoda Feynman sau poți primi clarificare unde este necesar, iar timpul petrecut studiind astfel, devine mai plăcut și distractiv.

Învățarea pasivă

Învățarea pasivă reprezintă forma de învățare care constă în dobândirea unor cunoștințe fără a depune eforturi.

În această categorie se regăsesc metode de studiu precum:

  • Ascultarea muzicii cu versuri, întrucât versurile pot distrage atenția elevului de la materialul studiat;
  • Vizionarea videoclipurilor de pe youtube fără a implementa metode active de învățare;
  • Evidențierea informației cu diverse culori este un proces ce poate fi benefic numai pentru a evidenția ceea ce este considerat important, cuvintele cheie și golurile  identificate;
  • Recitirea notițelor și a lecțiilor din manuale;
  • Luarea notițelor copiind informația fără a implementa strategii active de învățat.

Este important de reținut faptul că există o diferență considerabilă între felul în care ne place să studiem, folosind tehnicile care ni se par eficiente și metodele care ne ajută într-adevăr pentru obținerea rezultatelor dorite.

Totodată, alimentația, sportul și odihna sunt la fel de importante ca tehnicile de învățare pentru a avea parte de rezultatele dorite, așadar să ținem cont și de aceste aspecte.

Fiecare dintre noi avem un stil unic de învățare, așadar în vederea identificării metodei potrivite pentru propria persoană ar trebui să încercăm cât mai multe tehnici și să le implementăm în procesul de studiere pe cele care ne ajută să ne atingem scopul.

10 sfaturi pentru a începe noul an școlar cu succes

Având în vedere apropierea noului an școlar, vă propunem 10 activități pentru a asigura succesul:

  • Stabilirea obiectivelor reprezintă una dintre cele mai importante activități înaintea începerii unui nou capitol din viața voastră, alături de identificarea motivelor pentru care doriți să le atingeți și un plan pentru cum veți reuși. Toți acești pași vă vor fi de folos pentru a nu vă abate din drumul ales;
  • Crearea unui sistem de planificare vă va ajuta să fiți organizați și să puteți vedea progresul pe tot parcursul anului școlar; 
  • Ar fi utilă crearea unui folder pentru fiecare materie predată în cadrul clasei care să conțină temele, proiectele și rezultatele testelor. Pe de altă parte este indicat să creați 3 calendare: unul personal, unul academic și un calendar pentru activitățile extrașcolare;
  • Ștergerea documentelor care nu mai sunt necesare;
  • Crearea rutinei zilnice;
  • Recapitularea noțiunilor din anul precedent;
  • Verificarea cuprinsului materiilor studiate în anul școlar 2023-2024, pentru a vă familiariza puțin cu fiecare subiect în parte;
  • Restabilirea/reorganizarea orelor de somn;
  • Achiziționarea rechizitelor școlare necesare;
  • Pregătirea spațiului de locuit și depozitarea caietelor;
  • În ultimul rând, nu uitați să vă odihniți și să vă bucurați de ultimele zile de vacanță.

Alte articole de citit