Beyond the Screen: Cum schimbă tehnologia lumea în care trăim?

Într-o lume în care tehnologia avansează într-un ritm impresionant, este important să conștientizăm ce impact are asupra noastră și cum ne influențează viața de zi cu zi. Fie că ne referim la educație, medicină, infrastructură sau chiar publicitate, totul a devenit mai ușor datorită tehnologiei. Procesul de învățare este mai atractiv pentru elevi, fiind folosite diferite videoclipuri, aplicații și site-uri special create în scop educativ. Aparaturile din sistemul medical sunt din ce în ce mai performante, fiind realizate proceduri medicale mult mai complexe și eficiente decât în trecut. În jurul nostru, lucrurile încep să devină automatizate, și cu toate că este greu de crezut, acest lucru nu înseamnă că avem doar de câștigat. 

Tehnologia are și dezavantaje…

  • În ceea ce privește platformele de social media, folosirea acestora conduce la cazuri de anxietate și depresie din cauza cyberbullying-ului sau a comparării vieții altora cu cea proprie. De asemenea, acestea contribuie la fenomenul de dezinformare, care este tot mai prezent în jurul nostru, ducând la neîncredere față de anumite instituții și persoane. 
  • Inteligența artificială continuă să influențeze piața muncii, înlocuind oamenii în tot mai multe locuri de muncă. Totodată, aceasta începe să fie din ce în ce mai folosită și în mediul academic, existând aplicații care rezolvă orice temă în locul elevului. 
  • Utilizarea în exces a telefoanelor mobile conduce la dependență, afectând și starea noastră de sănătate (apariția problemelor de vedere, a sedentarismului, a tulburărilor de somn, ce pot cauza mai departe alte boli).

Digital literacy:

„Digital literacy” presupune capacitatea noastră de a găsi, evalua și comunica informații utilizând tastarea sau platformele media digitale. Este important să evaluăm autenticitatea și validitatea informațiilor la care avem acces. Trebuie să fim conștienți de etichetele de pe platformele online, ce site-uri sunt sigure de accesat și ce nu trebuie să facem pentru a nu ne afecta identitatea noastră de pe internet. 

Iată câteva sfaturi pentru a fi siguranță atunci când navigați pe internet:

  • Toate activitățile desfășurate pe internet să fie cu un anumit scop care nu poate fi folosit împotriva voastră în viitor;
  • Nu împărtășiți date personale online;
  • Nu răspundeți la numerele nesalvate, nici persoanelor necunoscute care încearcă să vă contacteze prin intermediul rețelelor de socializare;
  • Dacă sesizați activități neobișnuite la anumite aplicații sau pagini web, schimbați-vă parola/nu accesați site-ul respectiv. Optați pentru parolele cu verificarea contului în 2 pași;
  • Totodată, este sugerat să aveți o aplicație antivirus pe calculator, permanent, pe care să o folosiți regulamentar;
  • Nu folosiți munca altora fără permisiunea acestora și fără a le oferi credite. Încălcarea acestei reguli se numește ,,copyright” și este împotriva legii. 

Așadar, impactul tehnologiei asupra societății în care trăim este unul evident, pe care îl observăm toți în activitatea noastră de zi cu zi.  Fiind pozitiv în ceea ce privește accesibilitatea din ce în ce mai mare pe care o avem în toată lumea, are și aspecte negative, precum răspândirea fenomenului de dezinformare, hărțuirea cibernetică și dependența.  Asigură-te că ești informat și știi să privești dincolo de ecranul unui telefon!

©Alexandra Tătaru, grafician în cadrul Biroului de Presă al CMEB (copertă articol)

Alte articole de citit