Ziua Internațională a Nonviolenței în Școli

Ziua Internațională a Nonviolenței în Școli este menită pentru a promova pacea, toleranța, înțelegerea în școli, și este sărbătorită în fiecare an pe 30 ianuarie. Această sărbătoare încurajează elevii, părinții și cadrele didactice să reflecteze asupra importanței promovării unui mediu școlar sigur, lipsit de violență și discriminare.

Cu toate acestea, fenomenul de violență există în școlile din România și afectează atât elevii, cât și cadrele didactice. În același timp, mulți dintre noi am fost și în poziția de agresor, poate chiar fără să ne dăm seama. Exista multe tipuri de violență, iar unele dintre acestea pot scăpa neobservate pentru unii dintre noi, dar asta nu înseamnă ca nu ne și afectează, fie că suntem victime sau doar martori. Victimele și martorii violenței pot suferi de probleme de sănătate mintală, fizică și pot dezvolta comportamente negative, afectând performanțele academice și dezvoltând o percepție negativă asupra școlii.

Pentru a putea interveni și preveni cazurile de violență școlară, este important să identificăm tipurile acesteia, în funcție de modul în care se manifestă. Iată câteva tipuri comune de violență școlară:

1. Violență fizică:

   – Bătaie: lovituri fizice aplicate elevilor sau chiar profesorilor.

   – Agresiuni cu obiecte: folosirea obiectelor pentru a provoca vătămări fizice.

2. Violență verbală:

   – Hărțuire verbală: insulte, amenințări sau porecle deranjante.

   – Discurs discriminatoriu: comentarii bazate pe rasă, etnie, gen, orientare sexuală sau alte caracteristici.

3. Violența socială sau relațională:

   – Izolare socială: excluderea sau izolarea unui elev de către ceilalți.

   – Răspândirea zvonurilor: răspândirea de informații false sau prejudiciabile despre un elev pentru a-i afecta reputația.

4. Violența sexuală:

   – Hărțuire sexual;.

   – Abuz sexual;

5. Violența psihologică:

   – Hărțuire psihologică: utilizarea manipulării, intimidării sau amenințărilor pentru a afecta starea mentală a unei persoane.

   – Cyberbullying: utilizarea internetului și a tehnologiei pentru a hărțui sau intimida.

6. Violența împotriva bunurilor materiale:

   – Vandalism școlar: distrugerea proprietății școlii sau a bunurilor personale ale altora.

   – Furt: sustragerea de bunuri personale sau școlare.

Ziua Internațională a Nonviolenței în Școli ne oferă oportunitatea de a evidenția importanța unui mediu școlar sigur și de a ne dezvolta abilități sociale și emoționale care să ne ajute să gestionam conflictele fără a apela la violență. Cu această ocazie, Consiliul Municipal al Elevilor București, în parteneriat cu Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, prin Serviciul Siguranța Școlară și Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, a organizat evenimentul „Împreună la Masa Siguranței”, în cadrul Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”. Acesta a avut scopul de a aduce față în față reprezentanții elevilor și instituțiile publice care se luptă cu violența fizică și bullying-ul din mediul școlar. În cadrul evenimentului au fost abordate subiecte privind prevenirea și combaterea tuturor formelor de violență, pentru ca elevii să învețe într-un mediu sigur și propice dezvoltării lor.

Dacă vrei să raportezi și tu un caz de abuz, în mod anonim, te încurajăm să completezi formularul de alertă. Mesajul tău va fi citit și dezbătut, pentru a ajunge la o soluție în cel mai scurt timp!

Alte articole de citit