,,De ce trebuie s-o citesc?” și ,, Cu ce mă ajută?” sunt întrebările pe care ni le punem majoritatea atunci când aflăm că trebuie să citim o carte. Primim deseori răspunsul ,,E bine pentru tine”. Acest răspuns simplu nu este de ajuns și niciodată nu ne face să înțelegem cu adevărat rostul cititului în viețile noastre.
Rolurile lecturii:
Cel mai probabil ai auzit că lectura este foarte utilă pentru dezvoltarea creierului, dar cum mai exact?
Lectura ne ajută să ne îmbogățim vocabularul cu termeni, expresii și cuvinte noi și, de asemenea, ne ajută la dezvoltarea imaginației. Citind, ne punem la contribuție neuronii și ne extindem limitele cunoștințelor noastre. În acest mod, prin dezvoltarea și evoluția creierului și a creativității, ne putem dezvolta și un limbaj artistic și modern, împrumutând citate semnificative din cărțile citite. Lectura ne poate ajuta în găsirea propriei persoane, cărțile fiind deseori privite ca un loc în care te poți regăsi.
În momente dificile ale vieții, unele persoane se ,,refugiază” în lectură, deoarece simt un fel de conexiune cu această activitate. Cărțile ne permit tuturor să traversăm și să admirăm lumi ficționale, fiind ca un portal spre universuri paralele fascinante și nu numai. Atunci când te uimește o carte, vei fi absorbit de acțiunea și intriga acesteia într-o clipită. Vei găsi confort în citit și în cartea respectivă, lucru foarte important în viața unui om. Fără să vrei, te vei găsi drept personaj al acțiunii din carte, trecând prin stări și emoții la care nu te așteptai. Lectura în sine este o aventură care ne așteaptă pe toți să o descoperim și să experimentăm trăirile personajelor ca și cum ar fi ale noastre.
Lectura te ajută să te informezi despre lumea din jur, în diferite contexte, dar te poate educa și pe plan emoțional, prezentând anumite întâmplări ale personajelor sau ale unor persoane reale. Prin prezentarea unor evenimente reale sau imaginare, creierul poate percepe și poate înțelege mai ușor în cazul în care ți s-ar întâmpla acel lucru, realizând astfel o asociere între lumea reală și cea imaginară.
Nu în ultimul rând, dacă dorești ca pe viitor să ai o carieră care implică scrisul, fie el fictiv sau nu, cititul te poate ajuta la pregătirea bazelor carierei dorite, chiar și la dobândirea unor cunoștințe în avans. Astfel, indiferent de tipul meseriei pe care dorești să o ai, cărțile îți pot oferi infinite idei pentru a te ajuta.
Film VS Carte:
În zilele noastre, mulți oameni preferă să vizioneze un film decât să citească o carte, lectura fiind considerată o activitate plictisitoare, deoarece aceleași informații pot fi găsite și într-un film. Este adevărat că, de cele mai multe ori, cărțile și filmele se aseamănă la conținut, dar niciodată filmele nu vor putea fi la fel de detaliate precum o carte. Spre exemplu, acțiunea poate fi reprodusă într-un film, la fel și câteva detalii, dar complexitatea cu care sunt descrise evenimentele într-o carte este complet uluitoare. Detaliile sunt cele care fac principala diferență dintre un film și o carte. Evident că uneori, urmărirea unui film este mult mai avantajoasă decât citirea cărții, dar emoțiile pe care le transmite o carte nu vor fi niciodată la fel cu cele transmise de film.
Lectura te face să visezi cu ochii deschiși și să îți imaginezi universuri pline de farmec și trăiri fascinante. Cititul este acel ceva care îți oferă șansa de a călători în jurul lumii în foarte puțin timp. Este acel lucru care te umple cu o stare de bine și cu o stare de împlinire.
Cititul este mult mai avantajos și îmbucurător decât pare, dar vei descoperi acest lucru când vei citi cartea potrivită pentru tine. Fiecare om are puțină pasiune pentru citit, numai că unii o descoperă mai devreme decât alții. Altfel spus, lectura în sine este un dar pentru noi toți. Așa că nu uitați, nu judecați o carte după copertă și oferiți o șansă lecturii!
©Luben Daria, grafician în cadrul Biroului de Presă al CMEB (copertă articol)