Contribuie factorii externi la dezvoltarea ta personală?!

Total
0
Shares

Adolescența este o perioadă adesea agitată, în care fiecare dintre noi trăiește emoții aparte, vizibil amplificate de schimbarea constantă a dorințelor și a idealurilor. Totuși, sentimentele și trăirile noastre sunt puternic influențate de mediul înconjurător, în special de oamenii cu care interacționăm în viața de zi cu zi.

Școala gimnazială și liceul au un impact esențial în dezvoltarea caracterelor tinerilor. Acestea pot scoate la iveală ceea ce este mai bun din noi sau, în caz contrar, ne pot face să ne îndoim de propriile valori. De aceea, este important să avem capacitatea de a filtra informațiile primite de la ceilalți și de a conștientiza dacă acestea sunt relevante pentru noi!

Ar trebui ca mediul social din care facem parte să fie unul constructiv. Câteva întrebări foarte bune pe care ni le-am putea adresa ar fi: „Contribuie oare cei din jurul meu la propria dezvoltare, sau mai degrabă strict la rezolvarea sarcinilor de natură școlară?”, „Observ o îmbunătățire în starea de spirit atunci când relaționez cu ceilalți?”, „Mă simt confortabil și încrezător expunându-mi ideile și opiniile?”. Există multe alte tipuri de întrebări, toate depinzând de ambițiile fiecăruia.

Dacă răspunsul la întrebările de mai sus a fost unul afirmativ, atunci ți-ai găsit oamenii care vor aduce la suprafață cea mai bună versiune a ta. Totuși, dacă răspunsul a fost nu, este timpul pentru o schimbare! Un anturaj sau o atmosferă nepotrivită te pot determina interiorizarea unor emoții sau gânduri pe care le-ai putea împărtăși cu persoane potrivite pentru tine. Tocmai de aceea, este benefic să previi acest lucru:

  • În clasa a IX-a, când majoritatea elevilor se află într-o stare de incertitudine, fiecare dorind să se integreze într-un grup, încearcă să fii cât mai sociabil și prietenos, discutând cu colegii din clasa ta, dar și cu cei de la alte clase!
  • Trecerea din mediul gimnazial în cel liceal poate fi una dificilă, așa că nu fi prea dur cu tine: fii tu însuți și vei atrage prieteni care îți vor fi alături!

De asemenea, implicarea în voluntariate sau proiecte desfășurate de către asociații și organizații pentru tineri reprezintă o cale ideală de a interacționa cu alți elevi! Așadar, noi te încurajăm să ai în jurul tău oameni care să te inspire și încurajeze în atingerea obiectivelor și visurilor tale!

©David Sterea, grafician în Biroul de Presă al CMEB (copertă articol)

Alte articole de citit