Adunare generală la Liceul Teoretic Bilingv “Miguel de Cervantes”

Total
0
Shares

Vineri, 17 mai, elevii reprezentanți ai liceelor din capitală s-au întâlnit în sala de festivități a Liceului Teoretic Bilingv “Miguel de Cervantes” pentru o nouă Adunare generală.

În prima parte, dna. Inspector Școlar General Ioana Mihaela Neacșu ni s-a alăturat în dezbaterea celor mai întâlnite probleme în instituțiile de învățământ din capitală, fiind aduse în discuție și sesizările completate recent. Discuția a avut caracter informal, cu scopul de a îi stimula pe liceeni să se implice activ în dezbatere.

Sesiunea ordinară de lucru a decurs conform ordinii de zi ce a cuprins următoarele puncte:

  1. Adunarea generală a Cosiliului Național al Elevilor;
  2. Gala Elevului Reprezentant;
  3. U-report, Declarația de la București a copiilor din Uniunea Europeană;
  4. Lansarea Ghidului Ilustrat al Elevului în Consiliile Școlare;
  5. Campania #ElevModel – Formularul de sesizări și continuitatea campaniei;
  6. Dezbatere referitoare la grupurile de sprijin;
  7. Diverse.

1. Adunarea generală a Cosiliului Național al Elevilor

A XXVIII-a Adunare Generală a Consiliului Național al Elevilor de la Timișoara din perioada 22-25 aprilie. Reprezentanții liceelor din București au fost informați cu privire la cele 18 puncte de pe ordinea de zi ale acestei adunări, deciziile adoptate și viitoarele proiecte ce urmează a fi implementate punctual în decursul viitorului an școlar.

2. Gala Elevului Reprezentant

Evenimentul organizat de Consiliul Național al Elevilor va avea loc în data de 31 mai 2019 la USAMV, începând cu ora 18:00. Vor fi premiați cei mai nominalizați elevi, profesori, activiști și inițiative onorabile.

3. U-Report, Declarația de la București a copiilor din Uniunea Europeană;

A fost prezentată aplicația realizată de UNICEF, U-Report, membrii Adunării generale fiind invitați să se înscrie folosind aplicația Facebook Messenger. Cu ajutorul acestei aplicații, UNICEF, partner al Consiliului Național al Elevilor, copiii și tinerii sunt încurajați să vorbească despre lucrurile care contează cu adevărat pentru ei.

Cum devin U-Reporter? 

  1. Accesează link-ul: https://m.me/ureportromania?ref=triggerFacebook
  2. Vei primi câteva întrebări pentru a finaliza procesul de înregistrare.
  3. Felicitări, ai devenit U-Reporter!
  4. U-Reporterii vor fi consultați prin scurte sondaje, vor avea acces la rezultatele acestora, precum și la informații utile.

De asemenea, tot în cadrul aceluiași punct, a fost prezentată succint “Declaraţia de la Bucureşti a copiilor din Uniunea Europeană”, o declarație făcută de copii pentru copii, prin care facem un apel la liderii statelor membre şi la liderii Uniunii Europene să facă din dreptul copiilor de a participa o realitate și o prioritate.

Ne dorim o comunitate europeană care să permită şi să încurajeze implicarea copiilor în procesul decizional. De ce? Pentru că dorim să fim consultaţi cu privire la aspectele ce ne influenţează în mod direct viaţa, atât ca cetăţeni ai ţărilor noastre, cât şi ca cetăţeni europeni. Pentru că reprezentăm un procent important al populaţiei Europei şi ne scriem singuri povestea, prin implicare, voluntariat, activism, marşuri, printr-o voce puternică şi prin reprezentare. Pentru că acum este momentul în care ne conturăm părerile, sentimentele şi vocea şi pentru că aparţinem prezentului, asemenea seminţei unei plante înainte de a înflori. Dorim să trăim într-o Europă care ne solicită şi ne apreciază implicarea în procesul de luare a deciziilor.

4. Lansarea Ghidului Ilustrat al Elevului în Consiliile Școlare

După ce în luna martie Ghidul Ilustrat al Elevului a fost lansat și la București, membrii Adunării generale au fost informați cu privire la faptul că Ghidul este acum disponibil și online.
Aceștia au fost încurajați să îl prezinte în cadrul unităților de învățământ, promovându-l cu ajutorul Consiliilor Școlare, deoarece rolul acestui ghid este de a îi informa pe elevi despre drepturile și îndatoririle lor.

5. Campania #ElevModel – Formularul de sesizări și continuitatea campaniei

Formularul de sesizări a fost implementat pentru că elevii, în mod direct sau anonim, să raporteze neregulile întâlnite în unitățile de învățământ din care fac parte, pentru ca acestea să fie rezolvate. Cu toate acestea, ne dorim ca #ElevModel să fie o campanie permanentă pe care să o extindem în mai multe zone, precum analizarea Regulamentelor de Organizare și Funcționare din unitățile de învățământ, documente pe care le așteptam de la reprezentanții elevilor până la sfârșitul lunii.

6. Dezbatere referitoare la grupurile de sprijin;

Folosind aplicația Menti, toți reprezentanții din sală au putut să ne transmită anonim părerile lor cu privire la eficientizarea comunicării dintre ei, președinții din Consiliile Școlare, și noi, reprezentanții elevilor la nivel municipal, dar și cu privire la activitatea noastră și ce am putea îmbunătăți.

7. Diverse

În cadrul ultimului punct, a fost prezentată demisia vicepreședintelui Dragoș Istrate din funcția pe care o deținea.

Un reprezentat al “De-a Dreptul” le-a vorbit elevilor despre activitatea pe care aceștia o desfășoară.

Ana Maria Barbu (reprezentantă a fundației Romania Pro Culture) a prezentat evenimentul “Success, Taste the Feeling”, unde va fi prezent vicepreședintele Coca-Cola Internațional, Timothy Leveridge, care va prezenta povestea sa de succes împreună cu alte ateliere și workshop-uri interesante în data de 15 iunie la OK Center, începând cu ora 9:00.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole de citit