Obiectivele transformă invizibilul în vizibil?
Să îți setezi obiective este primul pas din a transforma invizibilul în vizibil. Dar să le și îndeplinești nu este chiar așa ușor. Trebuie să te concentrezi, să iei decizii, să ajustezi, testezi și apoi să o iei de la capăt. Lucruri grele pentru majoritatea oamenilor. Cei care reușesc, fac o serie de lucruri diferite, printre care, cel mai important este că își setează și revizuiesc constant destinația.
Cum funcționează și de ce sunt importante obiectivele?
Imaginează-ți o barcă ce părăsește portul. Și gândește-te la ea ca având un traseu complet planificat. Căpitanul și echipajul știu exact unde se duc și cât timp va dura drumul. Au un obiectiv specific. În 99% din cazuri își vor atinge destinația.
Imaginează-ți alt vas, dar fără echipaj. Fără o țintă, un obiectiv sau o destinație. Doar îi pornim motoarele și-l lăsăm liber pe apă. Fie va ajunge abandonat pe o plajă, fie se va scufunda. Nu poate să meargă nicăieri, pentru că nu are niciun scop, niciun ghidaj. La fel se întâmplă și cu obiectivele.
În continuare vom vorbi despre 3 feluri de obiective, cea mai relevantă diferență dintre ele fiind nivelul de influență pe care îl avem asupra lor:
- Obiectivele de rezultat reprezintă acele destinații sau ținte către care tinzi. Fie că vrei să slăbești 10 kg sau să dezvolți o afacere profitabilă, nu depinde de tine totul. Ține de tine ce mănânci sau câtă mișcare faci, ce nu ține de tine este cât de ușor iți răspunde corpul la tratament. La fel, în ceea ce privește afacerea, contează cum vorbești cu angajații, cum prezinți produsele sau serviciile, însă nu poți influența cadrul legal, piața sau cultura clienților.
- Obiectivele de dezvoltare. Oricare ți-ar fi ținta, cu cât ești mai dezvoltat, cu cât ai mai multe abilități și calități, cu atât ai șanse mai mari să ajungi unde vrei. În materie de slăbit, este nevoie să cunoști cum numeri caloriile și cum să te antrenezi eficient. Dacă vorbim despre antreprenoriat, atunci este important să ai abilități de leadership, contabilitate și așa mai departe. Acestea sunt direct proporționale cu șansele tale de a obține ce îți dorești.
- Obiectivele de proces sunt în totalitate în controlul tău, prin intermediul acestora realizând pași direcți spre rezultatul dori, fiind esențial să faci constant acțiuni prin care să îți dezvolți abilitățile.
Cu toate că mai pot fi multe lucruri de spus, dacă ai înțeles că procesul este esența, ai ajuns la jumătatea drumului. Mai rămâne să ai claritate asupra destinației tale cele mai dezirabile și apoi să decizi asupra abilităților care-ți vor crește șansele de reușită. În final mai trebuie doar să îți crești standardul de responsabilitate, să acționezi cu încredere și să îți măsori succesul în funcție de lucrurile care depind 100% de tine!
©Tătaru Alexandra, grafician în cadrul Biroului de Presă al CMEB (copertă articol)