Stare de urgență – motiv de panică sau măsură de prevenție

Total
0
Shares

Fie că ești elev, profesor sau un simplu cetățean interesat de situația din jur, cu siguranță cauți răspunsuri cu privire la actualul context. Dacă ai ajuns în mod voluntar pe site-ul nostru, ne bucurăm de acest lucru, iar, dacă nu, sperăm că de acum înainte o vei face mai des. 

În altă ordine de idei, pentru a intra în subiectul ce stă la baza panicii din această perioadă, acest articol urmărește să puncteze detalii cu privire la ceea ce înseamnă noțiunea de ”stare de urgență”, cum se manifestă, ce putem face, dar mai ales ce NU ne este indicat să facem. 

Înainte de a începe lecturarea acestui material, îți recomandăm să citești și https://cme-bucuresti.ro/coronavirus/, pentru a privi următorul context dintr-o perspectivă obiectivă.

Ce este ”Starea de Urgență?”

Constituțional vorbind, Starea de urgență este o declarație guvernamentală care poate modifica funcționarea normală a anumitor instituții legislative, executive sau judecătorești. Asemenea declarații au loc de obicei în timpul pandemiilor, dezastrelor naturale, după o declarație de război sau în perioade de revolte populare. Astfel de declarații îi avertizează pe cetățeni să își schimbe comportamentul normal și ordonează agențiilor guvernamentale să pună în aplicare planuri de urgență. 

Stările de urgență pot fi, de asemenea, utilizate ca motiv sau pretext pentru suspendarea drepturilor și libertăților garantate în conformitate cu constituția sau legea de bază a unei țări. Procedura și legalitatea acestei proceduri variază în funcție de țară.

Cu alte cuvinte, este o stare, o măsură, o atitudine pe care statul (de la forumuri decizionale până la cetățeni) o adoptă în cazuri de urgență, după cum îi spune și numele (în timpul pandemiilor, dezastrelor naturale, în anumite contexte militare sau socio-politice).

În prezent, în România, președintele Klaus Werner Iohannis a decretat stare de urgență, începând de astăzi, luni, 16 martie 2020 (Decret publicat în Monitorul Oficial).

În termen de cel mult cinci zile, preşedintele urmează să solicite Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate. Decretul are două anexe: Anexa 1 – ”Măsuri de primă urgenţă cu aplicabilitate directă” şi Anexa 2 – ”Măsuri de primă urgenţă cu aplicabilitate graduală”.

Având în vedere evoluţia situaţiei epidemiologice internaţionale determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 la nivelul a peste 150 de ţări, în care aproximativ 160.000 de persoane au fost infectate şi peste 5.800 au decedat, precum şi declararea „pandemiei” de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, la data de 11.03.2020, (…) Preşedintele României decretează:

Art. 1.- Se instituie starea de urgenţă pe întreg teritoriul României, pe o durată de 30 de zile. ”

Documentul poate fi citit integral aici.

Ce implică ”Starea de Urgență”? 

  1. Ministerele, agențiile statului, companiile cu capital privat vor introduce de urgență munca la domiciliu acolo unde acest lucru este posibil;
  2. Se suspendă orice creștere de cheltuieli guvernamentale destinate consumului și ajutoarelor sociale;
  3. Se rechiziționează/închiriază suficiente hoteluri care se organizează în centre de carantină în perspectiva fluxului de cetăţeni români care vor reveni în ţară cu ocazia sărbătorilor pascale;
  4. Spitalele vor fi aprovizionate din timp cu materiale pentru a face față vârfului epidemiei;
  5. Și cei care vin din zone roșii, și cei care vin din zone galbene se introduc direct în carantină;
  6. Se interzice orice zbor în Europa, în şi dinspre zonele contaminate de virusul Covid-19;
  7. Se interzice orice adunare publică;
  8. Guvernul va contracta timp de antenă și transmite în fiecare oră instrucțiuni comportamentale în fața riscului de contaminare cu Covid-19.
  9. Cetățenii veniți din statele UE, din zone marcate cu galben vor intra în procedură de carantină și vor fi cazați în hoteluri rechiziționate/contractate de guvern, unde vor rămâne până când testele vor fi negative;
  10. Toți românii aflați în străinătate, la muncă sau în concediu, au dreptul să intre pe teritoriul României și să participe la tradiționalele sărbători pascale. Pentru a preveni răspândirea virusului COVID-19, guvernul va face apel la românii din Italia, Spania, Franța, Germania, UK și celelalte state din Uniunea Europeană să revină în țară cu cel puțin 2 săptămâni înainte pentru a putea efectua perioada de carantină, indiferent că vin din zone roșii sau galbene.

***Este esențială, prin măsurile luate, diminuarea numărului celor care au nevoie de asistență medicală în sistem de urgență și reanimare,  fără a depăși capacitatea spitalelor care pot asigura terapie intensivă.

  1. Se va opri activitatea în toate instituțiile publice, iar personalul va lucra exclusiv de acasă.

Se va pregăti un program de guvernare bazat pe priorități și pe sprijin financiar acordat firmelor care au înregistrat pierderi în perioada crizei. De asemenea, vor trebui luate și măsuri economice care să sprijine societățile care au suferit pierderi din cauza virusului  COVID-19. 

De ce trebuie să ținem cont?

Cu această ocazie, punem în lumină posibilitatea de prelungire a suspendării cursurilor la nivel național până după sărbătorile pascale (21 aprilie 2020), propunere inițiată de către Ministrul Educației, Monica Anisie. 

Reamintim faptul că perioada de suspendare a orelor nu este o perioadă de vacanță, iar în acest sens facem un apel atât către autoritățile competente: profesori și inspectori, cât și către elevi, prin care rugăm să prioritizeze educația, încurajând totodată platformele online de învățare. O alternativă utilă și gratuită poate fi chiar proiectul ”Teleșcoala”, a cărui program îl puteți afla, accesând site-ul acesta

Indiferent de statutul social pe care îl ocupi, te încurajăm să te autoizolezi pentru a te proteja de orice risc. Evită contactul interuman, ieșirile în locurile aglomerate și ai grijă de igiena corpului tău pe cât de mult posibil. 

Pentru că nu suntem experți în acest domeniu, ținem să menționăm că informațiile de mai sus au la bază conținut din următoarele sursele:

Wikipedia

Capital

Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole de citit