Vara anului 2016 a fost marcată de un succes cu impact național, respectiv aprobarea actul normativ intitulat „Statutul Elevului”, prin Ordinul de Ministru Nr. 4752/2016. Rolul acestuia vizează reglementarea distinctă a drepturilor, îndatoririlor, interdicțiilor aferente calității de elev, precum și modalităților de sancționare, asociere și reprezentare specifice.
La mai bine de 3 ani de la fericitul eveniment, Consiliul Național al Elevilor, împreună cu substructurile acestuia, își propune evaluarea respectării acestui act nomativ la nivel național și județean, respectiv municipal, cu scopul de a semnala greșelile, viciile de procedura și actele de delincvență încă întâmplate în mod voluntar în școala românească.
La 3 ani de la aprobarea Statutului Elevului, Consiliul Municipal al Elevilor București, structura de reprezentare a celor aproape 300.000 de elevi din Capitală, redactează Raportul privind implementarea Statutului Elevului la nivelul unităților de învățământ din municipiul București, în baza răspunsurilor colectate.
În perioada iunie-iulie 2019, au fost înregistrate 957 de răspunsuri, atât din partea elevilor, cât și a cadrelor didactice, la chestionarul ce reflectă respectarea drepturilor și a îndatoririlor beneficiarilor direcți ai actului educațional.
Trăgând acest semnal de alarmă, sperăm că vom îndrepta atenția factorilor decidenți în direcția educației, punând finanțarea și eficientizarea acesteia pe lista priorităților, începând chiar cu anul școlar 2019-2020.
Astfel, te invităm să citești RISEMB – Raportul privind implementarea Statutului Elevului la nivelul unităților de învățământ din municipiul București, accesând link-ul de mai jos: