Împreună la masa siguranței

În data de 30 ianuarie 2023, am organizat, alături de DGPMB și ASSMB, un eveniment dedicat siguranței în mediul școlar
Total
0
Shares

Consiliul Municipal al Elevilor București este structura de reprezentare a tuturor elevilor
din sistemul de învățământ preuniversitar de stat și privat din Capitală, desfășurându-și
activitatea în baza OMENCȘ 3838/2016.

În data de 30 ianuarie 2023, cu ocazia „Zilei Internaționale a Nonviolenței în Școli”, Consiliul Municipal al Elevilor București, în parteneriat cu Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, prin Serviciul Siguranța Școlară și Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, a organizat un eveniment cu o altfel de abordare, menit să doboare barierele dintre elevi și instituțiile publice care se luptă cu violența fizică și bullying-ul din mediul școlar. Întâlnirea a avut un caracter interactiv, fiind deschisă intervențiilor din partea elevilor și a avut
loc la sediul Fundației pentru Tineret a Municipiului București.

În cadrul evenimentului, a fost lansat formularul de alertă, o nouă metodă de a scoate la iveală cazurile de violență din școli, în mod rapid și anonim, cu scopul ca fiecare elev să aibă șansa de a sesiza neregulile din școala în care învață. La lansarea formularului, am avut alături invitați din partea mai multor instituții, printre care: Inspectoratul Școlar al Municipiului București, Brigada de Combatere a Criminalității Organizate București – Serviciul Antidrog, Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar, Salvați Copiii România și UNICEF România.

Printre subiectele abordate în cadrul evenimentului s-au numărat atât discuții despre conștientizarea și prevenirea distribuirii substanțelor interzise în unitățile de învățământ, echilibru emoțional, modul în care instituțiile trebuie sesizate și cum soluționează aceste sesizări, cât și despre importanța implicării consilierilor școlari în relația cu elevii.

Formularul de alertă va fi distribuit de către Consiliul Municipal al Elevilor București prin intermediul consiliilor școlare ale elevilor, putând fi accesat prin intermediul rețelelor de
socializare oficiale ale CMEB (Instagram și Facebook), de pe site-ul CMEB (www.cme-bucuresti.ro) și prin intermediul unor postere care conțin coduri QR, ce vor fi ulterior distribuite în școli.

Acest eveniment reprezintă un prim pas către o nouă abordare a combaterii violenței din mediul școlar, în care elevul are un rol principal. Astfel că, am lansat formularul de alertă, alături de Serviciul de Siguranță Școlară din cadrul Poliției Capitalei, prin intermediul căruia vrem să ajutăm cât mai mulți elevi să-și împărtășească anonim experiențele, cu scopul de a le rezolva problemele și de a ne îmbunătăți calitatea viitoarelor demersuri. Completarea acestui formular are rol informativ și nu constituie o plângere penală, fiind o metodă rapidă și eficientă pentru elevi prin care să-și facă vocea auzită. Trebuie să lucrăm în continuare împreună, pentru a reuși să diminuăm fenomenele de bullying și violență în școli!

Lucian Cismaru, Președintele Consiliului Municipal al Elevilor București
Alte articole de citit