CMEB in 15 stories

O mică prezentare a persoanelor din spatele Biroului executiv al CMEB și al departamentelor.
Total
0
Shares

Cu toții știm ceea ce spun membrii CMEB: „Suntem o structură condusă de elevi pentru elevi. Reprezentăm vocea celor 294.231 de elevi bucureșteni în fața factorilor decizionali.” Fiind primul articol după revitalizarea blogului, ne-am gândit să facem o mică prezentare a persoanelor din spatele Biroului executiv și a directorilor de departamente. Un sneak peek din poveștile lor despre cum au reușit să ajungă aici, care poate vor fi un boost de motivație ca să te alături și tu mișcării de reprezentare.

Să începem cu Theea și Denisa, amândouă au făcut parte din Biroul de Presă până să ajungă vicepreședinte și respectiv director al Departamentului de PR și Comunicare. Acesta a fost un prim pas în mișcarea de reprezentare, iar ele au știut cum să îl valorifice.

Eu sunt Theea (sau Theodora în mod oficial) și sunt absolut fascinată de procesul prin care am trecut pentru a ajunge astăzi aici.  Povestea mea în CMEB a început acum aproape 2 ani, când destul de neîncrezătoare am aplicat pentru postul de redactor în cadrul Biroului de Presă. Spun că eram neîncrezătoare, nu pentru că nu îmi știam potențialul sau nu apreciam structura, din contră, la vremea aceea mi se părea ceva extrem de inaccesibil. Timpul a trecut, am fost acceptată, am scris descrieri, articole și comunicate de presă și am ajutat cât de mult am putut, iar în această perioadă în mine s-a născut dorința de implicare la nivel mai înalt. Acesta este și motivul pentru care astăzi sunt vicepreședinte, faptul că eram convinsă că am ce să ofer structurii, fără a aștepta ceva înapoi. Uitându-mă retrospectiv, acum nu știu dacă aș fi reușit să fiu unde sunt astăzi, fără a-mi contura diferite abilități în cadrul Biroului de Presă.

©David Mihai, fotograf în Biroul de Presă al CMEB
Theodora Cristofan, Vicepreședinte

Eu sunt Denisa și din aprilie 2023 ocup postul de Director al Departamentului de PR și Comunicare din cadrul CMEB. Mi-am dorit să candidez în această structură deoarece, pe vremea când eram redactor în cadrul Biroului de Presă (BdP), am realizat că vreau să mă implic mai mult și să fac parte din mișcarea de reprezentare. Toate trainingurile, workshopurile și activitățile la care am participat în calitate de membru BdP m-au introdus în domeniul comunicării și m-au ajutat să mă dezvolt pe plan profesional. Iar acum, din poziția de director al acestui departament, sunt convinsă că fără ceea ce am învățat nu mi-ar fi fost la fel de ușor să duc la bun sfârșit majoritatea task-urilor pe care le-am primit când am intrat oficial în funcție

©David Mihai, fotograf în Biroul de Presă al CMEB
Denisa Ionescu, Director al Departamentului de PR si Comunicare

Hai să trecem la Aris și Ciprian! Ei au fost directori de departamente înainte de a intra în Biroul executiv. Acesta a fost printre cele mai accesibile moduri de a se familiariza cu activitatea membrilor BEx și îndatoririle lor. 

Mereu am fost pasionat de cultură și mi-am dorit să le arăt elevilor că produsele culturale sunt o metodă bună pentru a învăța lucruri noi și pentru a te distra. Astfel, timp de 6 luni m-am ocupat de Departamentul Cultură, Educație și Programe Școlare, această perioadă oferindu-mi posibilitatea de a organiza evenimente, de a atrage parteneri culturali, dar și de a căpăta experiență în structură, fără de care nu aș fi putut să ajung în Biroul executiv.

©David Mihai, fotograf în Biroul de Presă al CMEB
Aris Bănuțoiu, Vicepreședinte

Drumul meu în mișcarea de reprezentare a început în clasa a X-a, când inițial am intrat pe postul de vicepreședinte din cadrul CȘE-ului din liceul meu, ulterior ajungând să ocup funcția de președinte, având dorința de a face o schimbare cât de mică, în învățământul profesional, tehnic și vocațional din București. Astfel, în noiembrie 2022 am decis să candidez pentru postul de director al departamentului Învățământ Profesional, Tehnic și Vocațional, având ocazia de a organiza diverse demersuri pentru a îmbunătăți viziunea elevilor față de acest tip de învățământ. Ulterior, am hotărât să fac pasul următor și să candidez în Biroul executiv, pentru a mă implica și mai mult în cadrul structurii.

©David Mihai, fotograf în Biroul de Presă al CMEB
Ciprian Dobre, Secretar executiv

Larisa și Daria ne arată că atunci când îți dorești ceva cu adevărat, indiferent de greutățile întâmpinate, în final vei izbândi. Ele au dat dovadă de perseverență, determinare și ambiție, elemente cheie pentru a putea să-și atingă scopurile și pentru a face parte din Biroul executiv. Nu în ultimul rând, experiența lor este un exemplu foarte bun pentru faptul că niciodată nu trebuie să renunți. Într-adevăr, e greu să aștepți, dar mai greu este să regreți.

Drumul meu în cadrul mișcării de reprezentare a început în clasa a X-a, când am candidat prima dată pe postul de președinte din cadrul BEx al L.T. Lucian Blaga. Am ieșit pe funcție, dar au fost contestate alegerile așa că s-au refăcut, am candidat încă odată și am ieșit iar pe funcție, însă în final, când s-au contestat și s-au refăcut alegerile a 3-a oară, nu am avut dosarul validat. Prin urmare am ajuns să ocup un post în BEx, drept vicepreședinte, de abia la alegerile ordinare de la începutul clasei a Xl-a, adică la a 4-a mea candidatură. După ce am ajuns pe această funcție, sau, mai bine zis, în timp ce mă luptam pentru ea, am început să candidez și în cadrul CMEB, pentru postul de vicepreședinte. Și aici pot spune că am avut câteva rateuri, deoarece prima oară când am candidat am trimis dosarul prea târziu, a 2-a oară nu am pus toate documentele necesare, a 3-a oară nu a trecut la punctaj, iar în final, a 4-a oară, am ajuns pe funcția dorită. Concluziile la care am ajuns sunt, în primul rând, faptul că 4 este, aparent, numărul meu norocos și, în al doilea rând, cel mai important lucru, nu trebuie să renunți niciodată la aspirațiile tale, indiferent cât de greu ar fi un lucru și ori de câte ori ai eșua, dacă îți dorești ceva cu adevărat, merită să continui să muncești, și crede-mă că în final vei reuși.

©David Mihai, fotograf în Biroul de Presă al CMEB
Larisa Melen, Vicepreședinte

Un story pe Instagram. Asta a fost tot ce a trebuit pentru a mă determina să candidez în CMEB, fără să știu că întreaga experiență avea să îmi influențeze viața în atât de multe moduri. Inițial am fost director interimar al departamentului „Avocatul Elevului”, iar ulterior, dorind să rămân în structură, am candidat din nou, dar de data aceasta pe poziția de vicepreședinte. Deși au existat numeroase obstacole și provocări (fun fact – prima oară când am candidat pentru funcția de vicepreședinte mi-a fost invalidat dosarul cu 69,22 de puncte, iar pentru a fi valid este nevoie de 70 de puncte), într-un final lucrurile s-au aliniat și pot spune că, într-adevăr, toată munca a fost răsplătită.

©David Mihai, fotograf în Biroul de Presă al CMEB
Daria Dana, Vicepreședinte

Continuăm cu Andreea și Anca, membri mai vechi ai CMEB, care se află deja la al doilea mandat. Ele au avut oportunitatea de a lucra în cadrul BEx-ului de-a lungul timpului cu o multitudine de persoane. Au fost novici la începutul mandatelor lor, lipsite de experiență, dar pline de dorință, iar asta le-a fost suficient pentru ca astăzi să se afle în echipa celor cu două mandate. 

Sunt Andreea Iorga, prim-vicepreședinte în cadrul CMEB. În momentul actual sunt printre cei mai ,,veterani” din structură, lucru care îmi oferă automat o viziune mai largă asupra activității CMEB. Indiferent de perioada zilei, anotimp sau problemele întâmpinate, un lucru este cert, CMEB este și va fi în continuare o sursă de sprijin și ajutor pentru tinerii din Capitală, dar mai ales pentru noi înşine. După foarte multe alte voluntariate încercate, experiența CMEB rămâne cu siguranță oportunitatea care te dezvoltă cel mai mult în calitate de viitor adult.

©David Mihai, fotograf în Biroul de Presă al CMEB
Andreea Iorga, Prim-vicepreședinte

„Când am intrat la liceu, reprezentarea elevilor era un nou concept pe care nu-l mai întâlnisem și care părea ceva fantastic pe partea de implicare. Șase luni mai târziu, m-am încumetat să îmi încerc norocul și să candidez pentru prima oară, chiar dacă trecuse puțin timp de când ocupasem postul de director de departament în cadrul Consiliului Școlar al Elevilor CNGM. Soarta a făcut să nu trec de votul Adunării generale, moment în care am simțit că este pentru prima oară când mi-a fost ușa trântită în față. Așa că, peste două luni, a fost momentul nu să o iau pe fereastră, dar să ciocăn la ușă. Am candidat din nou și de atunci sunt vicepreședinte CMEB, la scurt timp obținând funcția de prim-vicepreședinte. Deși nu aveam o idee despre câte urma să realizez, mă voi bucura mereu pentru că am ales, datorită mândriei și motivației, să mă implic în reprezentarea elevilor, fără să realizez ce plăcere îți poate aduce faptul că poți contribui la bunăstarea celorlalți în învățământ.

Anca Erimia, Prim-vicepreședinte

Următorul este Bogdan, care are nevoie de un întreg moment de apreciere, fiind singurul elev de gimnaziu din cadru directorilor de departamente și BEx CMEB. El este Director al Departamentului pentru Învățământ teoretic și gimnazial încă din noiembrie 2021 și ne ajută să privim lucrurile și din perspectiva elevilor de gimnaziu.

Mereu mi-a plăcut să mă implic în comunitatea în care mă aflu, simțind nevoia de a face o schimbare. De asemenea, am fost mereu atras de partea procedurală a acestei structuri. Am contribuit într-o sumedenie de proiecte și am câștigat foarte multă experiență în favoarea mea! Diferența de vârstă dintre mine și colegii mei nu m-a împiedicat spre a mă implica în tot ceea ce înseamnă Consiliul Elevilor. Aceasta este dovada vie că nu contează că ești mai mic decât ceilalți, ci contează raționamentul și ideile creative.

Bogdan Enache, Director al Departamentului pentru Învățământ teoretic și gimnazial

Hai să aflăm și povestea lui Adrian, a Andradei și a Alexandrei! Toți trei sunt directori de departamente, iar asta nu îi oprește să lucreze cot la cot cu membrii BEx. În același timp, asta le oferă șansa de a lua parte la anumite experiențe, care vin odată cu intrarea în BEx și îi ajută să-și formeze o imagine  cât mai clară asupra modului de funcționare a structurii.

Mă numesc Adrian și am început clasa a-9-a intrând în mai multe asociații de voluntariat. Am putut observa activitatea unui voluntar de zi cu zi, iar așa am realizat că doresc să mă implic mai mult. Am auzit de Consiliul Municipal al Elevilor București, lucru care mi-a trezit interesul foarte mult. Am urmărit unele dintre activitățile create de către aceștia, iar ulterior am și candidat. Aceasta nu este doar o experiență, faptul că te afli într-o astfel de structură te formează, te învață să lucrezi cu oamenii, să coordonezi proiecte, dar îți și oferă posibilitatea de a participa la anumite proiecte care te-ar putea ajuta enorm pentru dezvoltarea ta profesională. Am ales să candidez pe departamentul “Cultură, Educație și Programe Școlare”, deoarece mă consider o persoană atât implicată cât și foarte dedicată, care poate duce la capăt orice sarcină primește, având niște idei foarte creative și utile pentru elevii din București.

Adrian Safta, Director al Departamentului pentru Cultură, Educație și Programe Școlare

Eu sunt Andrada, iar pentru mine CMEB înseamnă implicarea directă în educația românească, având puterea de a face o schimbare reală. În cadrul CMEB îmi place faptul că, fiind director de departament, pot lucra foarte nișat, axându-mă pe ceea ce a devenit o pasiune pentru mine: problemele sociale. Când am candidat eram așa emoționată încât nu am realizat ce se întâmpla, însă experiența bună pe care am avut-o mi-a demonstrat că am luat cea mai bună decizie depunându-mi dosarul.

Andrada Ilie, Director al Departamentului Avocatul elevului

La începutul clasei a IX-a eram complet dezorientată și pierdută, nu mă interesa nimic. Cumva, mi-am dorit să  devin președinta liceului și așa am dat de CMEB. Adoram ce se întâmplă acolo. Atmosfera și mediu fain m-au făcut să văd toate aspectele frumoase care ulterior m-au motivat să candidez și să obțin funcția de director de departament. Cu oamenii potriviți, sunt într-o continuă dezvoltare, creație și dorință de a ajuta toți elevii.

©David Mihai, fotograf în Biroul de Presă al CMEB
Alexandra Chenic, Director al Departamentului pentru Învățământul Profesional, Tehnic și Vocațional.

Povestea Elei și a Biancăi în cadrul structurii a început în același timp, în toamna anului trecut. Relația lor a trecut prin mai multe stadii, de la contracandidate în cadrul sesiunii de alegeri, la colege în cadrul structurii, iar acum sunt chiar prietene. Este uimitor cum pot evolua relațiile interumane în doar jumătate de an, însă considerăm că și CMEB are magia lui. Poate că ne-ați mai auzit spunând că CMEB nu este doar o structură, ci o familie, iar aceasta este un exemplu clar, iar magia prieteniei este predată de fiecare dată, din mandat în mandat. 

Mă voi prezenta ca Ela – așa mă strigă lumea de obicei. Parcursul meu în structura de reprezentare a început acum destul de mult timp, formându-mă ca persoana aceea din echipă care are șapte mii de idei de zis și alte cinci puncte de adăugat pe ordinea de zi. Ajungând să mă dedic elevilor bucureșteni constant, mi-am dat seama cât de multe pot schimba dacă știu cum să acționez, perseverând în munca mea.

©David Mihai, fotograf în Biroul de Presă al CMEB
Andra Elena Dumitrescu, Prim-vicepreședinte

Totul a pornit la începutul clasei a XI-a, când am candidat pentru postul de vicepreședinte în Consiliul Școlar al Elevilor, lucru care m-a motivat să îmi depun dosarul de candidatură și pentru cel Municipal, deoarece știam că dacă îmi doresc cu adevărat, mă pot implica mult mai mult, făcând parte dintr-o structură mai mare. Pot spune cu siguranță că a fost cea mai bună alegere, deoarece nimic nu se compară cu abilitățile pe care le-am căpătat pe parcursul acestui mandat. Am învățat ce înseamnă să muncești din pasiune: să conștientizezi că orele nedormite și petrecute lucrând vor avea un impact mai departe, nu ai muncit în van. Absolut fiecare lucru se adună și nu doar ajută la nivelul progresului în sistemul de învățământ, ci te ajută și pe tine ca persoană. Capeți abilitatea de a-ți gestiona timpul eficient, de a vorbi coerent, de a te adresa unui public numeros și de a rezolva problemele ce se ivesc aducând soluții fezabile. Cel mai important lucru, din punctul meu de vedere, sunt prieteniile care se leagă aici. De exemplu, eu și Andra ne știam din vara dinaintea clasei a XI-a, însă nu pot spune că am fost vreodată prea apropiate. De-a lungul lunilor în care am colaborat, ea a devenit una dintre persoanele pe care le admir pentru dedicarea sa și sunt mândră s-o numesc prietena mea.

Bianca Dima, Vicepreședinte

După cum știm majoritatea, Lucian Cismaru este președintele CMEB. Okay și mai ce?! Fii sigur că și el are o poveste! De multe ori funcțiile înalte vin cu riscul de a părea de nederanjat și de a te distanța de colegi, pentru a impune respect sau seriozitate, însă nu este cazul lui Lucian. El a rămas neschimbat, ca pe vremea când era secretar executiv: înțelegător, empatic și perseverent, însă, de data aceasta, cu un spirit mai mare de responsabilitate.

Motivul pentru care am decis să mă implic în mișcarea de reprezentare este unul clișeic, dar căruia ar trebui să-i dăm mai des curs. Pe scurt, am vrut să fiu eu schimbarea pe care o așteptam în jurul meu. Mi-am dorit mereu să contribui la îmbunătățirea actului educațional pentru elevi, astfel încât noi toți să avem parte de oportunități inedite pentru a ne dezvolta abilități de care avem nevoie o viață întreagă. Înainte să fiu președinte, am fost secretar executiv și pot spune că fiecare aspect al mișcării de reprezentare a elevilor merită, nu doar pentru amintiri și prieteni, ci și pentru tot ceea ce poți învăța pe parcurs.

©David Mihai, fotograf în Biroul de Presă al CMEB
Lucian Cismaru, Președinte

Poveștile membrilor CMEB sunt povești ale unor adolescenți (și Bogdan) la fel ca mine și ca tine, care au descoperit și și-au dat seama de potențialul lor, de faptul că prin implicare și perseverența pot ajuta la rezolvarea unor probleme din societate, că pot face parte din schimbare. Hai și tu în familia CMEB! Nu contează dacă vrei să faci parte din Biroul de Presă, Biroul executiv sau din departamente, toți suntem o echipă și te așteptăm cu brațele deschise!

©Ioana Moga, grafician în Biroul de Presă al CMEB (copertă articol)

Alte articole de citit