Valentine’s day vs. Dragobete

Total
0
Shares

Cu toții auzim de februarie ca fiind luna îndrăgostiților, perioada din an când se oferă îndeosebi atenții și cadouri cuplurilor şi cu toţii am auzi de existenţa celor două sărbători care celebrează acest aspect al vieţii, Valentine’s Day şi Dragobete.

Există în rândurile noastre adepți ai sărbătorilor care susțin fie o parte, fie pe cealaltă sau chiar ambele. Dar care este cu adevărat diferența între cele două? Și ce simbolizează fiecare în parte?

Prin acest articol şi mic studiu , noi ne-am propus să pornim pe urmele preferinţelor tinerilor bucureşteni şi să aflăm răspunsul acestor întrebări.

Primele înregistrări ale sărbătorii de Valentine`s Day datează încă de prin secolul al XIV-lea, când au apărut primele scrisori și poeme de dragoste. Odată cu globalizarea, noua sărbătoare a luat amploare și în România, iar în zilele noastre toți tinerii cunosc termenul de „14 februarie – Ziua Îndrăgostiților”

Însă, originile acestei zi sunt încă necunoscute. Unele ipoteze spun că sărbatoarea provine din Roma Antică, închinată zeiței Iunona, altele afirmă că este dedicată lui Valentin, un preot tot din acea perioadă, care efectua mariaje pe ascuns, și care a fost executat când s-a aflat, pe 14 februarie 269. Ultimul act pe care l-a făcut a fost să îi trimită o scrisoare de dragoste fiicei paznicului închisorii, semnată „De la al tău Valentin”, de aici și obiceiul mesajelor romantice.

Iar acum să analizăm varianta noastră, Dragobetele

Sărbătoarea Dragobetelor, care se serbează pe 24 februarie, a fost preluată de la daci, în cultura cărora acesta era zeul tinereţii, al veseliei și al iubirii, protectorul tinerilor și patronul iubirii. De Dragobete, băieții obișnuiau să se îmbrace cât mai frumos ca să se ducă la cules de flori, apoi fugăreau fetele să le dea un sărut, iar dacă băiatul îi era drag fetei, aceasta se lăsa prinsă. Acest sărut reprezenta echivalentul logodnei și al începutului iubirii dintre cei doi, fiind motiv de sărbătoare în sat. Altă tradiție de Dragobete relevantă este punerea de către fete a busuiocului sfințit sub pernă înainte de a se culca, în speranţa că Dragobetele le va dezvălui în vis iubirea vieţii lor.

Acum că am stabilit originile şi diferenţele celor două, putem trece la chestionar.

Consiliul Municipal al Elevilor București a organizat un sondaj pe tema „Valentine’s Day versus Dragobete” , cu scopul de a afla preferințele adolescenților din capitală. Acest chestionar a avut un şablon de 850 de corespondenţi în decursul a mai puţin de 12 de ore de când a fost lansat.

Întrebaţi ce sărbătoare celebrează în favoarea celeilalte, răspunsurile au fost următoarele: 36,9% dintre respondenți ne-au spus că vor celebra Valentine’s Day, iar doar 4,9% au preferat Dragobetele. Totuşi, lucrurile se schimbă total când analizăm celelalte procente, 29,4% ne spun că le sărbătoresc pe ambele, iar rezultatele acestui sondaj ne mai spun că 28,8% nu serbează niciuna dintre cele două, lucru care poate avea două explicaţii, fie nu au cu cine să se bucure de aceste două zile, fie se simt copleşiţi de prezenţa acestor două zile în social media, zile care, în esenţă, nu sunt cu nimic mai speciale decât altele.

La întrebarea “Ce preferă prietenii voștri?” balanța este clar în favoarea Valentine’s Day-ului, 67,4% fiind pentru această sărbătoare, si doar 2,8% pentru Dragobete. Procentele rămase se împart aproximativ egal între cei ce susțin că prietenii lor le preferă pe ambele și cei ai căror prieteni nu serbează deloc.

Cât despre tradiții, cei mai mulți ori sunt mai bine cunoscători ai Valentine’s Day (58,4%), ori nu cunosc deloc tradiţiile asociate cu aceste sărbători (30,2%). Cât despre cei ce cunosc tradițiile de Dragobete, ponderea lor este din nou cea mai scăzută, doar 11,4%.

Totuși, nu suntem surprinși să aflăm că la toate întrebările, Valentine’s Day a obținut un scor mult mai mare în comparație cu sărbătoarea tradițional românească, Dragobetele.

Concluzia chestionarului: Sărbătoarea Dragobetelor rămâne în umbra Valentine’s Day-ului. iar tradiționalismul românesc începe a se da uitării în această privință.

În următoarele rânduri urmează să vă prezentăm justificarea a doi elevi bucureşteni privind alegerea lor dintre cele două sărbători.

“Dintotdeauna am rezonat cu Dragobetele mai mult decât cu Valentine’s Day-ul. Asta poate fiindcă de când mă știu, mă uit la știri de Dragobete și văd poduri, pline de lacăte. Sunt o mulțime de tradiții frumoase ce se practică de Dragobete în țara noastră. Această sărbătoare nu e atât de comercializată la noi ca și Valentine’s Day-ul, nu vine cu aceeași presiune de a primi sau da cadouri scumpe și de a ieși la restaurante spectaculoase.
E tradiţia noastră prin care ne sărbătorim iubirea, și are și ea farmecul ei, așa că, de ce avem nevoie să o împrumutăm pe a altcuiva?
Totuși, la finalul zilei, singurul lucru care contează este că, în ziua în care alegi să celebrezi iubirea pe care o împărtășești cu cineva, să simți cu adevărat ce sărbătorești, și să nu o faci din cauza presiunilor societății din jurul tău.”
Irina Ionescu
elev al Colegiului Naţional “Ion Luca Caragiale”
„Prefer să sărbătoresc Valentine’s Day, deoarece îmi place mai mult decât Dragobetele. Este o sărbătoare pe care o consider mai relevantă în zilele noastre și îmi plac mai mult tradițiile ei. O asociez așadar cu “ziua iubirii”, pentru că este mai cunoscută şi sărbătorită de mai mulţi oameni, lucru ce este probabil și datorat faptului că aceasta este mai exploatată din punct de vedere comercial decât Dragobetele.”
Antonia Mircescu
elev al Liceului Teoretic “Jean Monnet”

După cum am aflat din interpretarea rezultatelor chestionarului, tinerii au o afinitate crescută pentru Valentine’s Day, aceasta devenind mult mai populară decât Dragobetele datorită atracției pe care tineretul românesc a dezvoltat-o de-a lungul timpului pentru cultura vestică.

Totuşi, la polul opus, este cunoscut faptul că seniorii români preferă sărbătoarea de Dragobete, deoarece mulți au crescut într-un mediu cu influențe rurale, dar şi lipsită de globalismul zilelor noastre, păstrând superstițiile și tradițiile populare.​

În final, deși sărbătoarea de Dragobete nu mai este la fel de relevantă în rândul tinerilor din București, încă nu a fost uitată. Tradițiile acestei sărbători, chiar dacă par un pic cam “demodate” pentru unii, reprezintă ideea iubirii adevărate și nu ar trebui lăsate în urmă deoarece fac parte din cultura noastră.​

Însă fie că sărbătoriți ziua de Valentine’s, fie ziua de Dragobete, fie ambele sau chiar niciuna, noi vă dorim un an fericit și plin de iubire.

Articol redactat de Alexandra Mocanu, Mihai Dudu, Dragoș Lefter și Andreea Olaru 


Facebook


Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole de citit