În data de 11 iulie 2024, metodologia-cadru pentru acordarea burselor elevilor în anul școlar 2024-2025 a fost publicată în Monitorul Oficial, fiind în conformitate cu noile prevederi ale Legii Învățământului Preuniversitar.
Ce înseamnă acest lucru? Dacă citești până la final, vei afla tot ce trebuie să știi despre burse, de la categoriile și cuantumurile lor până la criteriile de acordare, dar și modul în care sunt calculate și plătite acestea. Vom explora și modificările aduse în noua metodologie și ce schimbări au fost făcute față de anul trecut.
Categoriile și cuantumurile stabilite pentru acest an sunt următoarele:
- Bursa de merit care va fi 450 de lei pe lună;
- Bursa de reziliență, o nouă categorie de bursă, care va fi 300 de lei pe lună;
- Bursa socială care va fi 300 de lei pe lună;
- Bursa tehnologică, de asemenea 300 de lei pe lună;
- Bursa de excelență olimpică I care va avea un cuantum cuprins între 750 și 3000 de lei pe lună;
- Bursa de excelență olimpică II, ce va avea un cuantum de 700 de lei pe lună;
- Iar în cele din urmă, bursa pentru susținerea participării școlare a mamelor minore, ce va fi de 700 de lei pe lună;
Ce schimbări au fost făcute în privința fiecărei categorii de burse și ce înseamnă acest lucru?
Anul acesta, bursa de merit va fi acordată conform unor noi criterii față de anul trecut. Dacă în anul precedent acest tip de bursă era oferită elevilor ce se încadrau printre primii 30% în clasa din care făceau parte în ordinea descrescătoare a mediilor anuale obținute în anul școlar anterior, criteriul a fost schimbat, iar acum cei ce vor fi eligibili pentru bursa de merit sunt doar elevii ce au obținut media generală din anul școlar anterior mai mare sau egală cu 9,50. Acordarea burselor de merit elevilor din clasele a V-a și a IX-a se va face conform altor condiții, pentru mai multe detalii puteți accesa postarea noastră unde veți găsi toate informațiile necesare (accesează link-ul). Elevii care au obținut premii la olimpiadele școlare județene, au obținut premiul I la concursurile școlare și extrașcolare naționale recunoscute de Ministerul Educației dar și cei care au obținut medalia de aur la diferite campionate naționale organizate de federațiile sportive, vor fi de asemenea eligibili pentru bursa de merit.
Dacă bursa de merit este acordată diferit acum, ce se va întâmpla cu elevii care se încadrează în primii 30% în funcție de media lor?
În acest scop a fost instituită bursa de reziliență, ce se adresează acestui segment de elevi, însă, există un aspect distinctiv legat de această bursă ce a fost introdus datorită plângerilor cu privire la acordarea lor în lipsa unui prag de notă, existând cazuri în anumite licee sau școli gimnaziale unde elevi ce aveau medii mai mici de nota 7 luau bursă de merit. Aceasta a generat diverse controverse, motiv pentru care anul acesta elevii ce vor fi eligibili pentru bursa de reziliență vor trebui să aibă media mai mare sau egală cu 7.
O altă categorie de elevi ce vor lua acest tip de bursă vor fi cei care se află în programul ,,Școlii din Spital”.
Criteriile pentru celelalte burse au rămas neschimbate, cu toate acestea, este important de menționat că bursele tehnologice vor fi acordate elevilor din acest tip de învățământ abia începând cu anul viitor, în prezent fiind oferite doar elevilor înscriși în învățământul profesional.
Cum vor fi calculate și plătite bursele în anul școlar 2024-2025?
Bursele sunt plătite lunar de către unitățile de învățământ, pe data de 20 a fiecărei luni, pentru luna anterioară. Prima plată va avea loc pe 20 noiembrie și va include bursele aferente lunilor septembrie și octombrie.
Pentru lunile din anul școlar care conțin vacanțe, bursele de merit, reziliență și tehnologice sunt calculate utilizând formula: (CmB/NZL) x (NZL-NZV), unde:
CmB este cuantumul minim al bursei, stabilit la 450 lei pentru bursa de merit și 300 lei pentru bursele de reziliență și tehnologice.
• NZL reprezintă numărul de zile lucrătoare din luna respectivă.
• NZV este numărul de zile de vacanță din luna respectivă.
• În această formulă, zilele de sărbătoare legală și cele declarate libere prin lege sunt considerate zile lucrătoare.
@Anca-Adriana Dolana, vicepreședinte în cadrul Consiliului Municipal al Elevilor București (copertă articol)