Ce facem cu frica?!

Total
0
Shares

Învingerea fricii, anxietății privind testele și examenele

Un nou an școlar, un alt an în care îți faci griji privind testele și examenele pe care le vei avea în acesta. Totul este la fel, nimic nou: teste = anxietate = frică. Dacă te aflii în situația asta, sigur te-ai întrebat de multe ori ce ai putea face ca această frică de teste și de examene să dispară sau pur și simplu ai vrut ca testele să dispară și odată cu ele și frica. Testele și examenele nu pot dispărea, dar frica da! Există multe soluții prin care poți scăpa de această frică, sau mai bine spus, anxietate, dar trebuie să le găsești pe cele potrivite pentru tine.

  1. DOUBLE CHECK: O bună metodă de a mai diminua frica ar fii double check-ul, asta însemnând că te verifici de două sau de mai multe ori pentru a fii mai sigur/ă pe tine. Asta este una dintre cele mai ușoare metode prin care poți împiedica apariția anxietății.
  2. GÂNDURI POZITIVE: O altă metodă de a preveni anxietatea de la teste sau examene este să ai o gândire pozitivă. Această ,,metodă” presupune să elimini gândurile negative pe care le ai legat de acel test/examen și pur și simplu să te concentrezi asupra lucrurilor care pot merge bine. Spre exemplu, poți înlocui gândul ,,nu voi lua o notă bună la testul/examenul ăsta” cu gândul pozitiv ,,mă voi descurca” sau ,,totul o să fie bine”.
  3. SOMN BUN: Pe lângă o gândire pozitivă și o verificare în plus, relaxarea și somnul sunt, de asemenea importante dacă vrei să scapi de anxietatea testelor. Un somn bun, de minim 8 ore în seara de dinainte de test/examen te va ajuta să te odihnești și să fii în formă pentru a doua zi. 
  4.  RESPIRAȚIA REGULATĂ: Poate suna ciudat la început, dar respirația regulată te poate ajuta să diminuezi frica și să-ți eliberezi creierul de informații inutile. Există momente în care te poți panica la un test/examen, de frică să nu greșești. Un lucru pe care îl poți face atunci pentru a te relaxa și a elimina anxietatea ar fi respiratul regulat. Poți încerca să respiri de 3 ori, cu toată atenția ațintită asupra modului în care respiri. Ideea este să încerci să respiri lent și cu calm.

PERCEPȚIA ELEVILOR PRIVIND ANUMITE MATERII

Când vine vorba de percepția elevilor privind anumite materii, lucrurile devin dificile. Fiecare are păreri diferite privind anumite lucruri, mai ales materiile și dificultatea acestora. De aceea, dacă întrebi o clasă de elevi, care este materia lor preferată, nu o să-ți răspundă la fel. Fiecare are preferințele lui.

Din punctul de vedere al elevilor, materiile pot fii grele, ok sau ușoare. Cum nu toți elevii au aceleași preferințe, fiecare ,,împarte” materiile pe care le învață în cele trei categorii destul de diferit. Spre exemplu, poate unui elev i se pare grea informatica și ușoară limba română, în timp ce colegul său are opinii total diferite. Dar, o materie la care mare parte dintre elevi sunt de acord cu ,,clasificarea”, este fizica. Deoarece fizica este complexă și trebuie să înveți multe formule și definiții, elevii deseori o clasifică ca fiind ,,o materie grea” și ,,dificil de înțeles”, cu toate că aceasta este o materie de bază, mai ales când vorbim despre spațiu și Univers. O altă materie despre care elevii discută este limba latină. Această limbă ,,moartă” este un subiect de discuție printre elevi, mai ales când vine vorba de ajutorul pe care poate să i-l ofere aceasta unui elev. Limba latină este, uneori, considerată inutilă de către elevi, când aceasta este defapt, o portiță spre trecut. Această materie te poate învăța multe, chiar dacă nu a-i crede. Este o limbă antică, din care au evoluat mai multe limbi, precum româna, italiana și spaniola. Astfel, această limbă este conectată la cultura noastră, limba română având rădăcini latine. La fel ca și fizica și limba latină, fiecare materie te învață ceva, indiferent de cât de inutilă ar părea la început.

Nu uita: gândește pozitivă ca să ții frica departe în timpul testelor și mult noroc în acest an școlar!

Alte articole de citit