Bursele elevilor-Prioritate în fața camerelor, mister în urna de votare

Total
0
Shares

Începând cu ora 13:00 a zilei de astăzi, 20.04.2021, și până în urmă cu doar câteva ore, a avut loc ședința de aprobare a bugetului local al Primăriei Sectorului 4 din Capitală. Pe ordinea de zi a acestei întâlniri s-a regăsit subiectul burselor școlare, un subiect mai mult decât controversat și frecvent evitat de către factorii de decizie de aici. 

Pentru a reprezenta nevoile și viziunile elevilor, din partea Consiliului Municipal al Elevilor București, a participat președintele structurii, Cătălina Ifrim. 

„Nici de această dată profesionalismul nu  a guvernat ședința Consiliului Local al Primăriei Sectorului 4, cei mai mulți dintre membrii prezenți având o atitudine ostilă, detașată de realitatea la care ar trebui să ne ancorăm atunci când vine vorba de bursele elevilor. Urmând tradiția evenimentelor anterioare, domnul primar Daniel Băluță a părăsit sala de ședință după aproximativ 30 de minute de la începerea acesteia, fără a aduce vreun fel de explicații-aspect ce, în viziunea noastră, denotă și de această dată nivelul mai mult decât scăzut de asumare. Plecarea inopinată a conducerii administrației locale din sectorul 4 nu s-a produs, bineînțeles, însă înainte ca domnul primar să-și exprime exclusiv declarativ, în fața camerelor de filmat, suportul și dorința de a prioritiza educația în acest mandat.”

În ceea ce privește bursele școlare analizate și dezbătute cu acest prilej, pentru a sintetiza informația, ne putem raporta la doar trei situații și intervale temporale, mai precis:

  • Pentru bursele din semestrul al II-lea al anului școlar precedent, 2019-2020, propunerea dl. viceprimar Robert Florea de a plăti bursele școlare în regim retroactiv, mai exact, pe intervalul aprilie-iunie 2020, a fost aprobată de către consilierii locali. Astfel, în urma rectificărilor bugetare, avem promisiunea că elevii își vor primi banii restanți.
  • Din păcate, nu putem spune acest lucru despre bursele din semestrul I al acestui an școlar, întrucât legislația în vigoare prevede o Hotărâre de Consiliu Local care deja reglementează acordarea burselor-conform spuselor primarului sectorului 4, Daniel Băluță.
  • Partea cea mai jignitoare la adresa elevilor și demersurilor pe care CMEB, asociațiile și societatea civilă le-au desfășurat în ultima perioadă stă, de fapt, în ultimul vot pe care consilierii locali și-au pus ștampila. În absența dorinței colective a consilierilor locali din sectorul 4, doar 12 din cei 27 de membrii cu drept de vot și-au dorit majorarea cuantumurilor conform unui amendament propus. În consecință, în baza noii hotărâri de Consiliu Local adoptată astăzi și a Hotărârii de Guvern numărul 1064 din decembrie 2021, elevii din acest sector vor primi cuantumul minim asigurat de către bugetul de stat, respectiv doar 100 de lei/lună, indiferent de media acestora sau alte criterii de departajare. 

Încă odată, Primăria Sectorului 4 prezintă o lipsă acută de asumare și transparență, aspect reflectat prin votul secret pe care astăzi l-au folosit ca metodă democratică, în ciuda faptului că, pentru ca noi, elevii, să vedem exact pentru cine educația reprezintă o prioritate sau nu, ne-am fi dorit ca această decizie să fie adoptată nominal și verbal. Justificarea adusă în sprijinul acestui gest laș este reprezentată de către dorința consilierilor de a nu fi constrânși de către privirile critice pe care colegii de partid le-ar putea arunca în timp ce își exercită votul guvernat de către principiile și dorințele personale.

„Bineînțeles, demersurile noastre nu se opresc aici. Precedentul creat în mai bine de un an de zile ne motivează să urmărim atent situația acestui sector, dar mai ales când, cum și dacă bursele elevilor vor ajunge la aceștia în conformitate cu actualul cadru legislativ. Tot în spiritul justiției, în lumina argumentelor aduse de către Primărie în ceea ce privește bursele din semestrul I al acestui an școlar, vom investiga mult mai atent situația și, cu ajutorul consultanței asigurate de către instituția Prefecturii, vom înainta până la finalul acestei săptămâni o scrisoare către Avocatul Poporului și alte astfel de sesizări celorlalte organe competente din sistemul statului român.”– a mai completat președintele structurii, Cătălina Ifrim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole de citit