Școala, dezbinată în diversitate

Total
0
Shares

Consiliul Municipal al Elevilor București, structura reprezentativă a celor peste 250.000 de elevi din capitala țării, consideră situația survenită în cadrul Grădiniței nr. 42 din sectorul 1 o reală și gravă formă de manifestare a discriminării cu privire la accesul la educație în condiții echitabile, încălcând principiile de bază ale educației incluzive.

Plasarea unor copii într-o grupă separată și izolarea față de colectiv reprezintă o formă de segregare primitivă, ilegală și lipsită de responsabilitate. Mai mult, vorbind de niște copii aflați în perioada de formare, astfel de acțiuni nu fac nimic altceva decât să dea un exemplu negativ acestora, de anormalitate și de descriminare.

În teorie, educația este un drept constituțional, gratuit, inclusiv, lipsit de discriminare sub orice formă, însă astfel de întâmplări ridică niște puternice semnale de alarmă cu privire la mentalitatea viitorilor cetățeni europeni, dacă încă din grădiniță le formam o ideologie bazată pe discriminare și ura.

Atenția cadrelor didactice pentru copiii cu probleme, integrarea lor în colectivitate, îndepărtarea comportamentului violent prin discuții cu părinții și consiliere de specialitate, dar și formarea educatorilor în domeniul integrării în învățământului de masă a elevilor cu cerințe educaționale speciale ar trebuie să reprezinte niște puncte de interes maxim pentru un viitor mai inclusiv.

Asemenea Președintelui Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, considerăm cazul raportat o posibilă încălcare a demnității umane a copiilor mutați din grupă pe perioada desfășurării inspecției.

Solicităm organelor competente să se sesizeze și să ia măsurile necesare, luând în calcul principiile care guvernează un act educațional incluziv.

“Această acțiune este condamnabilă, mai ales în contextul președinției României la Consiliul Uniunii Europene, astfel neputând vorbi de o școală incluzivă și de o educație bazată pe principele europene, sub motto-ul “Unitate în diversitate” și “Coeziunea, o valoare comună europeană“. Considerăm îngrijorătoare această situație și ne dorim să fie luate toate măsurile legale astfel încât asemenea situații să nu mai existe.”, a declarat președintele Consiliului Municipal al Elevilor București, Tudor-Alexandru PANAIT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole de citit