Te-ai gândit vreodată că ți-ai dori să schimbi lumea? Ai avut idei bune pe care alții le-au ignorat? Simți că ai putea fi vocea colegilor tăi, reprezentându-le interesele și luptându-te pentru drepturile lor? Atunci, hai alături de noi, candidează în Consiliul Școlar al Elevilor și dă o voce tuturor ideilor pe care alții nu le-au luat în considerare.
Începând cu săptămâna viitoare începe calendarul sesiunii ordinare de alegeri din Consiliul Elevilor, ceea ce înseamnă că este momentul, pentru toți elevii claselor 9-11, să ia inițiativă și să-și reprezinte colegii. Consiliul Școlar al Elevilor reprezintă unitatea de bază a reprezentării elevilor. Este un fel de celulă a organismului, dar pentru mișcarea de reprezentare. Rolul acestei structurii este absolut esențial. Fără un CȘE activ, nevoile și problemele elevilor din acea școală nu vor fi niciodată cunoscute.
În ceea ce privește tehnicul (știu, puțin plictisitor), Consiliul Școlar al Elevilor funcționează în două organisme:
- Adunarea generală = șefii claselor (câte un reprezentant per clasă);
- Biroul executiv = 1 președinte, 1/3 vicepreședinți și 1 secretar executiv;
Adunarea generală se reunește lunar pentru a discuta subiecte de interes pentru elevi, a asigura buna funcționare a structurii și a dezbate problemele cu care colegii lor se confruntă. Biroul executiv se întrunește în ședință săptămânal și reprezintă Consiliul Școlar al Elevilor, atât în Consiliul Municipal al Elevilor București, cât și în relație cu direcțiunea. De asemenea, acesta organizează evenimente, dezbateri și consultări de interes pentru elevi și asigură buna promovare a demersurilor Consiliului Școlar al Elevilor. Comunicarea între cele două organisme, dar și între membrii acestora trebuie să fie permanentă, în special pentru că CMEB distribuie constant informații de interes pentru elevi, acestea trebuind să ajungă la fiecare clasă prin reprezentantul acesteia.
Tu poți candida de săptămâna viitoare în Biroul executiv. Singurele condiții pe care trebuie să le îndeplinești sunt:
- Să fii elev în clasele IX – XI;
- Să nu fi afiliat unei entități cu caracter politic;
- Să nu ai situații de repetenție din anii anteriori;
- Să nu fi fost demis anterior dintr-o structură a Consiliului Elevilor.
Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de candidatură și să semnezi declarațiile atașate. Exact, este atât de simplu. Parcursul dosarului tău va fi următorul: tu îl depui, comisia analizează toate dosarele depuse (singurul criteriu pentru validare este ca acesta să fie complet), ulterior sunt anunțați toți candidații validați, care vor avea ocazia să-și susțină candidatura și vor fi votați de către toți colegii lor.
Sper că ți-am stârnit interesul de a candida în Consiliul Școlar al Elevilor, pentru că urmează să vorbim despre funcțiile pentru care o poți face. Iată câteva dintre atribuțiile fiecăruia:
- Președinte – Coordonează activitatea structurii, comunică cu conducerea unității de învățământ, prezidează adunările generale ale structurii;
- Vicepreședinte – Preia atribuțiile președintelui în absența acestuia, poate îndeplini atribuții diverse, de la comunicarea cu elevii liceului la administrarea paginilor de social media sau organizarea documentelor interne ale structurii;
- Secretar executiv – Întocmește documentele structurii, pregătește agenda sesiunilor de lucru alături de președinte, asigură o comunicare bună la nivelul structurii;
Important este să știi că funcțiile nu se rezumă doar la aceste atribuții. În Consiliul Elevilor nu există „fișa postului”, deci te poți implica în reprezentarea colegilor exact așa cum îți dorești și cum ți se potrivește, indiferent de funcția pe care o ocupi.
Recomand cu căldură experiența Consiliului Elevilor absolut oricui, nu doar pentru oportunitățile pe care ți le oferă (de la a lua legătura cu decidenți, la a participa la diverse evenimente culturale și dezbateri), dar și pentru că este o experiență de formare ca niciuna alta. Dintre toate activitățile de voluntariat adresate elevilor, prin intermediul mișcării de reprezentare îți poți dezvolta o sumedenie de abilități, de la competențe digitale (vei știi să folosești foarte bine Google Suite până la finalul mandatului) la public speaking și abilități de lucru în echipă. După 2 ani petrecuți în mișcarea de reprezentare, în care am experimentat toate structurile, de la cea școlară la cea națională, vă pot spune că fiecare nivel de reprezentare are specificul ei, dar nicăieri nu va exista o legătură mai directă și mai sinceră cu colegii tăi decât în CȘE. Prin a te implica în Consiliul Școlar al Elevilor vei avea ocazia de a vedea schimbarea la care tu ai contribuit cu ochii tăi, prin fiecare eveniment reușit, fiecare elev mulțumit și fiecare problemă rezolvată.
Ce mai aștepți? Hai și tu în mișcarea de reprezentare și fă o diferență!
Mai multe detalii despre organizarea sesiunii de alegeri găsești în Metodologia de Organizare și Desfășurare a Alegerilor din cadrul Consiliului Elevilor 2023 – 2024, iar despre atribuțiile funcțiilor la care poți candida, dar și ale Adunării generale poți găsi în Regulamentul Intern al Consiliului Național al Elevilor.
©Andrei Ştefan Emanuel Puiu, grafician în cadrul Biroului de Presă al CMEB (copertă articol)