Eroare 404: Bursele din sectorul 4 sunt de negăsit

Total
0
Shares

Nu este un secret faptul că echipa Consiliului Local al Sectorului 4 nu mai oferă de mai bine de un an burse elevilor de aici, însă, cu toate acestea, pare că pentru autorități efectele adverse și repercusiunile drastice ale obiceiului ilegal sunt încă străine.

Ce se întâmplă mai exact?
Încă din primăvara anului 2020, Primăria Sectorului 4 nu a mai virat bani pentru bursele elevilor, indiferent de tipul acestora-burse de merit, de performanță și chiar sociale. În pofida presiunilor pe care structura noastră de reprezentare, asociațiile, sindicatele și societatea civilă le-au manifestat la adresa instituției publice, răspunsurile și acțiunile concrete întârzie să apară. Nu numai că Primăria nu ia în serios cerințele, recomandările și consultările propuse de către Consiliul Municipal al Elevilor București, dar și amână punerea în discuție a acestui subiect în cadrul unei ședințe sau oferirea unei declarații oficiale.

Amintim că, în decembrie 2020, s-a aprobat cuantumul minim național al burselor – 100 de lei. Respectând autonomia locală, banii stabiliți prin cuantum minim vin de la bugetul de stat, stabilit și votat deja în Parlament. Acești bani au destinație clară și directă-elevii. Orice formă de de decizie sau acțiune care împiedică subvenționarea directă a burselor prin acțiuni locale este catalogată drept deturnare de fonduri. Mai specific, acești bani vin de la stat și sunt pentru elevi, Consiliul Local condus de primar trebuie să aprobe prin hotărâre de consiliu local cuantumurile cu minima sumă prevăzută legal. Toate primăriile au făcut asta deja. Unde există lipsa în deciziile din sectorul 4?

În acest context, Consiliul Municipal al Elevilor București, structura de reprezentare a celor aproximativ 300.000 de elevi din Capitală, atât din învățământul de stat, cât și din cel privat, de această dată, oferă ultimatumul Primăriei Sectorului 4:

Cu ajutorul elevilor, părinților, profesorilor, dar nu numai, Consiliul a lansat în spațiul virtual, în urmă cu aproximativ două săptămâni, o petiție online, alături de echipa celor de la declic România. Elevii reprezentanți se apropie de un număr de aproximativ de 5000 de semnături, încurajând în continuare persoanele dornice de implicare să susțină inițiativa, accesând link-ul: https://campaniamea.declic.ro/petitions/cerem-burse-primariei-sectorului-4-din-capitala.

În zilele ce urmează, reprezentanții elevilor bucureșteni vor face o vizită oficială autorităților locale din sectorul 4, pentru a depune semnăturile adunate, dar și cu scopul de a obține o audiență formală cu unul dintre reprezentanții competenți ai instituției Primăriei.

”Este mai mult decât jignitoare la adresa elevilor și părinților luarea în derâdere și ignorarea acestui subiect. Printre beneficiarii terotici ai acestui drept se numără și copiii ce au nevoie de burse pentru ajutor social-burse ce, practic, oferă un sprijin financiar familiilor cu o situație economică deficitară. Lipsa unei poziții, absența unui dialog și, bineînțeles, nepunerea pe masa de discuții ori pe lista punctelor din ordinea de zi ale ședințelor de Consiliu Local naște controverse. De ce evită conducerea Primăriei Sectorului 4 dezbaterea bugetului pe burse? De ce de mai bine de un an de zile aceasta nu a mai virat niciun leu pentru zona în cauză din învățământ? Care este explicația pe care toată lumea o așteaptă, dar pe care domnul primar Daniel Băluță ezită să o ofere?”-a declarat președintele Consiliului Municipal al Elevilor București, Cătălina Ifrim

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole de citit