Solicităm respingerea parlamentară a OUG 51/2019!

Total
0
Shares

      În urma consultării beneficiarilor direcți ai actului educațional, Consiliul Municipal al Elevilor București, structura de reprezentare a elevilor din Capitală, trage un semnal de alarmă cu privire la problema transportului elevilor, fiind solidar cu demersurile inițiate de Consiliul Național al Elevilor pentru abrogarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 51/2019, ce presupune eliminarea transportului județean din sfera serviciilor publice. Astfel, solicităm parlamentarilor din circumscripția electorală a municipiului București să respingă proiectul de lege ce ar duce la inechități în sistemul de învățământ românesc prin limitarea accesului la școlarizare.

      Consiliul Național al Elevilor a cerut parlamentarilor respingerea ordonanței de urgență, trimițând scrisori deschise către Parlamentul European. În plus, Comisia Europeană și OBESSU – the Organising Bureau of European School Students’ Unions, structura de reprezentare a elevilor la nivel european, au fost sesizate, pentru a interveni în soluționarea acestei probleme.

      Ordonanța de urgență, care este în contradicție cu un act normativ superior, anume Regulamentul (CE) nr. 1370/2007 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2007 privind serviciile publice de transport feroviar și rutier de călători și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 1191/69 și nr. 1107/70 ale Consiliului, îi eliberează pe transportatori de obligația de a subvenționa transportul elevilor. Mii de elevi din județe precum Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Dambovița, Ialomița sau Călărași se înscriu la unități de învățământ preuniversitar din Capitală. Pentru aceștia, prevederile din OUG 51/2019 pot duce la imposibilitatea decontării transportului pentru navetiști.

      În zilele ce urmează, reprezentanții Consiliului Municipal al Elevilor București vor negocia cu parlamentarii din Capitală în vederea respingerii OUG 51/2019 și asigurării unui sistem educațional accesibil, echitabil și calitativ.

      “Consider regretabilă ignoranța factorilor decizionali cu privire la soarta principalilor actori ai sistemului de învățământ, elevii. Prevederile existente în Ordonanța de urgență pun în pericol accesul la educație al acestora, problema neputând fi soluționată până când transportul nu se va regăsi din nou în sfera serviciilor publice. În caz contrar, operatorii nu
vor fi obligați să ofere elevilor bilete la preț redus, așa cum prevede legea, existând astfel riscul creșterii ratei abandonului școlar.”, a declarat Antonia-Karina Caramihai, președintele Consiliului Municipal al Elevilor București.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole de citit