Educația sexuală „must-have-ul” secolului XXI

Simpla aducerea în discuție a subiectului ”educația sexuală” în școlile românești nu mai este, de ceva timp, suficientă, rămânând totuși un punct de plecare promițător. O bună parte din societate ar trebui să înceapă să conștientizeze relevanța studiilor ce ilustrează faptul că România este țara cu cele mai multe mame minore din Uniunea Europeană (conform Datelor Eurostat din 2016), 55% dintre români cred că violul poate justificat (conform Eurobarometrul special asupra violenței de gen din 2019) și, de asemenea, cei mai mulți minori nu înțeleg importanța protecției în timpul actului sexual.

Dat fiind actualul context, este necesară introducerea unui proces de schimbare socială care afectează atitudinile, relațiile sociale și raporturile de putere, consolidează societatea civilă și extinde spațiile democratice, pe scurt este necesară consolidarea conceptului de advocacy atunci când vorbim de aducerea educației sexuale în sălile de clasă.

 

Pentru început, este relevant ca societatea civilă să înțeleagă de ce educația sexuală este un must-have al secolului XXI, ci nu un atentat la inocența elevilor, ca, mai apoi, să susțină implementarea acesteia.

 

Când, cum și unde a apărut acest tip de educație?

Conform Vice România, Educaţia sexuală a fost introdusă în şcoli pentru prima dată în 1955 în Suedia, care a fost urmată în anii 70-80 de mai multe ţări din vestul Europei. În anii 90 şi 2000 s-au alăturat şi ţări ca Franţa, Regatul Unit şi apoi Portugalia sau, mai aproape de noi, Ucraina şi Estonia.

În prezent, în cele mai multe ţări din Uniunea Europeană, educaţia sexuală este obligatorie în şcoli, deşi diferă la nivel de calitate şi conţinut. Cele mai bune pe educaţie sexuală sunt ţările nordice, Benelux-ul, Franţa şi Germania. În țările din Europa de Sud și de Est, după cum probabil că te așteptai, treaba asta cu educația sexuală întâmpină ceva mai multe probleme. Dar sunt țări ca Austria care implică foarte mult și părinţii în educaţia sexuală din şcoală.  

De ce este necesar acest curs în România? Analizând situația actuală, făcând diverse studii de caz sau chiar discutând discret cu familia, prietenii sau alți apropiați, nu-ți va fi greu să realizezi faptul că educația sexuală este, în fapt, un subiect tabu, care creează isterie în rândul celor mai mulți adulți. Totodată, raportându-ne la cele mai multe date enumerate anterior, vom observa că educația sexuală este un must-have al secolului XXI. De ce? Pentru că, adaptată corect în raport cu vârsta celui căruia îi este livrată informația, educația sexuală poate aduce o multitudine de beneficii precum: stabilirea și respectarea unei igiene corporale adecvate încă de la vârste fragede, normalizarea vizitelor medicale de specialitate (un studiu din 2011 ne anunță că aproximativ un sfert dintre românce nu merg NICIODATĂ la ginecolog), folosirea responsabilă a metodelor de protecție și contracepție, evoluția mentalității naționale atunci când vorbim despre anatomia propriului corp. Tot în această direcție, dezbaterile și informația prezentată la clasă ar avea puterea de a schimba mentalitățile tinerilor cu privire la sexualitatea lor, dar și a celor din jur (acceptarea și includerea persoanelor din comunitatea LGBTQAI+ ar scădea nivelul la care se ridică vulnerabilitatea acestui grup), înțelegând normalitatea din diversitate, mai cu seamă aici.

 

Și, pentru că importanța atribuirii unui astfel de demers ar trebui să fie un interes comun tuturor celor implicați civic și nu numai, am colaborat de aceasta dată cu organizația non-profit Girl Up România, iar în următorul material video regăsești 20 de motive pentru care educația sexuală este un must-have al secolului XXI.

 

Simte-te confortabil să vorbești despre subiectele de tipul acesta, alege să te implici, să-ți promovezi valorile și principiile, căci doar astfel putem normaliza topici și învățături ce ar fi trebuit să fie de mult prea mult timp contemporane cu noi.

O colaborare CMEB X Girl Up România

GirlUp:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole de citit