Sănătatea mintala (ne)susținută in școli

Stresul, anxietatea și multe alte probleme de sănătate mintală sunt din ce în ce mai des întâlnite în rândul elevilor.
Total
0
Shares

Stresul, anxietatea și multe alte probleme de sănătate mintală sunt din ce în ce mai des întâlnite în rândul elevilor. Dacă ești elev, știi sigur că, indiferent de vârstă, școala a devenit un mediu foarte stresant în care îți este greu să te concentrezi pe ceea ce ai de făcut. Cu toate acestea, ce putem face pentru a elimina/reduce acest disconfort din viața elevilor?

Pentru a putea încerca să reducem/eliminăm aceste probleme de sănătate mintală, trebuie să observăm posibila cauză a acestora. Deseori, acestea sunt create din cauza propriilor noastre gânduri negative, un exemplu fiind depresia, des întâlnită printre tineri. Dacă putem să ne concentrăm asupra gândurilor pozitive care ne procură/oferă încredere în sine și în propriile puteri, am putea împiedica depresia și celelalte probleme de sănătate mintală. Important este să rămâi mereu concentrat pe obiectivele pe care ți le propui și să analizezi situațiile cu care te confrunți cât mai critic. Un alt lucru important este să nu fi nici optimist, nici pesimist, ci mai degrabă să tratezi lucrurile așa cum sunt. Evident că, dacă ai ocazia, o vizită la consilierul școlar sau la un psiholog te poate ajuta să exprimi cum te simți și ce gândești. De asemenea, un membru al familiei sau un prieten apropiat te poate ajuta să-ți exprimi sentimentele, mai ales dacă tu te simți confortabil cu persoana respectivă pentru a-i spune prin ce treci.

Pentru elevii din țara noastră, școala a devenit un mediu foarte stresant și neprietenos, când vine vorba de sănătatea mintală. Stresul din mediul școlar afectează elevii și concentrarea acestora asupra activităților școlare. Dar, de unde provine tot acest stres? Ei bine, acest stres poate proveni din lipsa de timp liber, care este cauzată atât de modul în care sunt solicitați elevii în mediul școlar și extrașcolar, dar și de lipsa unor cunoștințe de time management, absolut esențiale în viața de adult. Stresul se poate intensifica de-a lungul unei perioade de timp, fie că vorbim de câteva zile sau de câteva luni, dacă nu găsim soluții. Un mod bun de a reduce stresul, din timp, ar  fi mai mult timp liber. Indiferent cât de multe lucruri avem de făcut, mereu ar trebui să ne stabilim niște pauze, deoarece timpul liber și relaxarea sunt necesare în viața oricui. Din păcate programa școlară este foarte încărcată și nu permite abordarea unor teme cruciale, în special din domeniul inteligenței emoționale, deși astfel de cunoștințe ar putea contribui la îmbunătățirea calității mediului educațional din punct de vedere psiho-afectiv. 

Pentru a înțelege mai bine prin ce trec elevii, trebuie să-i ascultăm și să încercăm să îi înțelegem. De aceea, după ce am discutat cu ei, câțiva elevi au fost de acord să ne povestească gândurile lor pe tema sănătății mentale, după cum urmează:

  1. ,,Când vorbim de stresul la care suntem supuși, în mediul școlar, vorbim de toate lucrurile care ar putea cauza stres sau orice altă problemă de sănătate mintală. Eu cred că aceasta a devenit o problemă care trebuie rezolvată cât mai rapid, pentru ca generațiile următoare să nu mai fie supuse la atâta stres, deoarece este foarte obositor și neplăcut.
  2. ,,Eu cred că e important să avem persoane în jurul nostru care sunt dispuse să ne asculte atunci când este necesar. De asemenea, oamenii trebuie să înțeleagă că noi, elevii, chiar avem nevoie ca ei să NU ne critice și, dimpotrivă, să ne ajute. Și noi avem probleme, nu doar adulții.

În încercarea de a răspunde nevoi colegilor lor de a dobândi mai multe cunoștințe în domeniul psihologiei, Consiliul Municipal al Elevilor București, organizează un eveniment de tradiție intitulat #ENormal, care urmărește să apropie elevii de psihologi, în cadrul unor ateliere care abordează teme de actualitate și de interes, precum eating disorders, burn-out, anxietate și multe altele.

Nu uita niciodată că, oricât de greu ar fi, mereu există o persoană care te poate ajuta, indiferent de situație. Nimeni nu este singur!

Alte articole de citit