Sunt importante activitățile extrașcolare?

Total
0
Shares

Trecerea de la școala gimnazială la liceu reprezintă unul dintre cele mai stresante momente din viața unui adolescent. Adaptarea la un mediu nou, cu oameni și cerințe diferite față de cele cu care ai fost obișnuit până acum, poate face prioritizarea vieții personale un tel greu de atins.

Cu toate acestea, un mod bun prin care poți cunoaște oamenii din liceul tău, în timp ce te distrezi sunt chiar cluburile școlare! Acestea sunt adesea desfășurate în cadrul liceului, în afara orelor de curs și cuprind diverse activități precum: robotică și programare, dezbateri academice, fotografie și editare digitală, ateliere de creație literară, iar pentru oamenii pasionați de sport multe licee oferă și cluburi de baschet, fotbal și volei.

Alte activități extrașcolare ce merită menționate sunt MUN-urile, care aduna tineri din toată țara pentru a dezbate subiecte de interes actual în diverse comitete ce simulează Model United Nations. Dacă ești interesat de aria educației nonformale, CMEB pregătește o surpriză, care te va ajuta să cunoști cât mai multe oportunități de voluntariat și să alegi fix ceea ce ți se potrivește. Despre rolul acestor activități extrascolare am putea vorbi ore în șir, ceea ce este însă esențial este faptul că acestea aduc multe beneficii oricărui adolescent în plin proces de dezvoltare.

Printre avantajele activităților extrașcolare se numără:

  • stimularea dezvoltării abilităților sociale
  • creșterea încrederii în sine;
  • descoperirea talentelor ascunse;
  • dezvoltarea unor obiceiuri sănătoase;
  • îmbunătățirea rezultatelor școlare;
  • gestionarea mai bună a timpului liber.

Cum aflu despre aceste cluburi? Dacă ești interesat de un club din cadrul liceului tău poți verifica la avizierul instituției sau poți întreba un membru al clubului respectiv. Cât despre cluburile de la alte licee, cea mai eficientă soluție este să verifici pagina de instagram a liceului care va anunța detaliile pentru fiecare club în parte. Este important să reții că aceste înscrieri se fac de obicei doar la începutul anului școlar, așa că fii pe faza și înscrie-te în timp util.

Nu în ultimul rând, în cadrul Consiliului Municipal al Elevilor există oportunități de voluntariat, atât ca parte a Biroului de Presă, unde poți ocupa funcția de redactor, grafician, video content maker sau fotograf, cât și în cadrul echipei de voluntari. Considerăm că implicarea în una dintre aceste echipe, este un prim pas în reprezenta vociile colegilor tăi. În plus, implicându-te în cadrul CMEB, poți beneficia de oportunități exclusiviste și poți merge la diferite activități culturale împreună cu ceilalți colegi.

În încheiere, îi încurajăm pe cât mai mulți dintre voi să se înscrie în cât mai multe cluburi și activități extrașcolare și, cel mai important, să își urmeze pasiunile. Liceul este o perioada unde te descoperi pe tine ca persoană, îți descoperi interesele și începi să-ți conturezi o opinie despre cum va arăta viitorul tău. Se spune că voluntarii nu au neapărat timp, dar au inimă, iar asta este cel mai bun rezumat a ceea ce înseamnă să te implici în comunitatea în care trăiești!

©Başargan Meryem-Ayşe, grafician în Biroul de Presă al CMEB (copertă articol)

Alte articole de citit