Ce au în comun filtrele de pe Instagram și Fake News? Ambele deformează realitatea: uneori o fac mai amuzantă, alteori transformă momentul aflării adevărului într-unul demn de speriat.
În era tehnologiei, unde aproape totul este la un search distanță, procesul de diferențiere a informațiilor oficiale de cele false este dificil pentru cineva neexperimentat. În acest sens, Consiliul Municipal al Elevilor București este structura de reprezentare a celor aproape 300.000 de elevi din Capitală, iar, când vine vorba de informații din scena educației, își dorește să ofere sprijin și soluții de calitate.
De cele mai multe ori, elevii sunt principalele victime prinse în capcana știrilor false. Astfel, îți prezentăm câțiva pași simplii pentru a te feri de știrile false:
- Asigură-te că autorul și sursa sunt de încredere, că materialul nu este al unei publicații ”apărute peste noapte”. Evident, probabil că nu ai, asemenea nouă, experința necesară pentru a cunoaște toți redactorii/reporterii/jurnaliștii de încredere, însă, în acest caz, Internetul este arma ideală;
- Dacă a îndeplinit această primă condiție, pentru a fi sigur că ceea ce citești este adevărat, poți începe să cauți ”dovezi”. Vezi dacă informația oferită a fost preluată și de alte surse (măcar două și, evident, de încredere);
- Analizează obiectiv informația livrată și gândește-te dacă acel articol nu este cumva o tentativă de dezinformare;
- În acest sens, fii atent la detalii precum data publicării informației;
- Deși puțin bizar și dificil de respectat, încearcă să nu accepți toate informațiile pe care mass-media ți le livrează. Știrile de la televizor pot fi, de cele mai multe ori, debusolante.
Hint! Din dorința de a fi cât mai concreți când vine vorba de acest subiect, îți vom recomanda câteva site-uri de încredere.
P.S. Nu uita că și noi postăm regulat și acționăm prompt când vine vorba de știri ce cuprind sfera educațională.
Publicații/Site-uri de încredere:
- Consiliul Național al Elevilor – https://consiliulelevilor.ro/
- Ministerul Educației și Cercetării – https://www.edu.ro/
- EduPedu – https://www.edupedu.ro/
- Guvernul României – https://www.gov.ro/
Nu în ultimul rând, dacă încă nu ești sigur de veridicitatea informației, cere sfatul cuiva de încredere, poate chiar opinia unui expert. Îndrăznește să ne lași un mesaj pe una dintre rețelele noastre de socializare, iar noi îți vom clarifica rapid situația.
Pentru a fi la curent cu cele mai noi date din domeniul educațional, te invităm să ne urmărești activitatea pe Facebook și Instagram.
Nu uita faptul că nu traversezi singur această perioadă și, doar prin solidaritate morală și distanță socială fizică, impedimentelepot fi parcurse mult mai ușor și eficient.
Stai acasă și protejează-i pe cei dragi, ferește-te de fake news și foloseste-ți timpul pentru a realiza ceva productiv pentru tine!
#StayHome #StaySafe #CMEBfromHOME #FakeNews