Armonie între școală și viața personală

Total
0
Shares

Educația reprezintă un element definitor  în dezvoltarea fiecărui elev, studiatul fiind principala preocupare pe parcursul anilor școlari. Însă, pentru a participa la activități extrașcolare, a ne bucura de activitățile care ne oferă plăcere și a ne odihni pe lângă studiere, avem nevoie de echilibru. 

  Așadar, următoarele sfaturi vă vor prezenta echilibrul ca și cheie a succesului, îndrumându-vă să obțineți performanțe academice și să vă bucurați de viața personală în același timp: 

  • Primul pas pentru realizarea obiectivului menționat ar fi să vă împărțiți ziua în trei părți, astfel:
  1. prima parte să reprezinte intervalul între dimineață și prânz 
  2. a doua parte a zilei să fie determinată de intervalul între prânz și cină
  3. iar ultimul interval al zilei să fie cea între cină și odihnă 

– între intervalele precizate ar trebui adăugate obiectivele care trebuie realizate în ziua respectivă într-un timp bine stabilit (ajută la evitarea procrastinării și ne ține alerți în timpul muncii). Dacă sunteți persoane care lucrează mai bine dimineața, atunci lucrați la ceea ce aveți de lucrat dimineața, iar odihniți-vă mai mult seara. Dacă sunteți mai activi seara, vă indicăm să faceți mai multe activități seara și mai puține dimineața, odihna fiind prioritatea dimineții pe lângă anumite sarcini. 

Odihna. A fi productiv este bine, însă a ști când trebuie să acordați timp odihnei este important în aceeași măsură, așadar setați un timp exact în timpul zilei la care să vă dați voie să vă odihniți, pentru a evita ,,burnout-ul.

  • Când vine vorba de ceea ce avem de făcut, precum am observat și în sfatul precedent, organizarea este cel mai bun prieten al nostru, pe lângă acțiunea care susține îndeplinirea sarcinilor. Așadar, planificarea unei rutine zilnice, săptămânale sau chiar și lunare (în care se precizează activitățile care au o dată exactă) este benefică. Totodată, o rutină scurtă de dimineață și de seară poate ajuta la un demers bun al zilei. 
  • Folosirea unui ,,planner” este necesară pentru a fi organizați și pentru a nu uita de anumite evenimente/obligații. Chiar dacă este în format fizic sau digital, ar trebui să conțină tot ceea ce ar trebui să faceți, începând de la teme până la activități extra-școlare și sociale. Planificarea momentelor în care doriți să aveți parte de activități sociale, de o vacanță sau odihnă, ar trebui să fie prestabilite în acest caiet. 
  • Prioritizarea. Întotdeauna există ceva ce am putea face, însă nu tot ceea ce facem are o importanță la fel de mare.

 Așadar, când vine vorba de ceea ce avem de făcut în ziua respectivă, ar trebui să știm să decidem ce are o importanță mai mare, urmând să îndeplinim acele sarcini pentru prima oară. Deși avem multe de făcut, timpul pe care îl investim în munca respectivă nu este etern.

Următoarele sfaturi se bazează mai puțin pe partea externă a muncii, ci mai mult pe cea internă:

  • Disciplina. Este nevoie să fiți disciplinați, consistenți și să vă setați obligații pentru a reuși în tot ceea ce vă propuneți. 

Fiți duri față de sine și forțați-vă să faceți ceea ce aveți de făcut. Totodată, folosirea resurselor precum un videoclip de pe youtube, ascultarea unui podcast sau a ne aminti de ce dorim să atingem acel obiectiv, poate veni în ajutor pentru a deveni mai motivați înainte de a lucra. 

În lipsa celor menționate, poate apărea procrastinarea, iar atunci ne autosabotăm și devenim proprii noștri dușmani  (identificarea factorilor interni/externi negativi care ne fac să procrastinăm ne pot ajuta la învingerea acesteia).

  • Fiți atenți la felul în care vă petreceți timpul.  Când munciți, munciți intens, eliminând activitățile care nu au valoare, pentru a vă bucura de odihnă și activități plăcute mai târziu. 

 De exemplu, dacă aveți un examen, prioritatea ar trebui să fie învățatul pentru acesta, însă, dacă pe parcursul săptămânii ați fost consistenți și disciplinați în ceea ce privește studiatul, în timpul  weekendului vă puteți bucura de o activitate care vă aduce bucurie adevărată. Astfel, când va veni examenul veți fi pregătiți dar și odihniți. 

 Prin urmare, alegeți activități care vă vor ajuta pe termen lung, iar când vă odihniți sau vă distrați, alegeți activități care vă aduc fericire și bucurie adevărată , nu doar o satisfacție pe moment. 

Aplicarea sfaturilor menționate vă va asigura un succes atât pe plan profesional cât și pe plan personal, fără a pierde echilibrul necesar la care contribuie atât puterea noastră internă, cât și buna organizare. 

©Ștefan Isabelle, grafician în cadrul Biroului de Presă al CMEB (copertă articol)

Alte articole de citit