Activitățile extrașcolare VS Facultățile din străinătate

Total
0
Shares

“Am destule activități în CV?”

“Oare mai am timp de încă un voluntariat?”

“Cât de greu poate fi să fac două internshipuri în același timp?”

Toți elevii care doresc să aplice în străinătate sunt copleșiți de aceste întrebări, pentru că, într-adevăr, nu știm niciodată cât va fi “de ajuns” pentru a ne asigura un loc la una dintre cele mai prestigioase facultăți din lume. 

Ce caută, de fapt, facultățile din străinătate?

Ei bine, nimic. Da, ai auzit bine. În teorie, nicio facultate nu are anumite standarde de activități setate, la fel cum niciun scor de SAT, IELTS, TOEFL sau Cambridge, care nu este de 100%, nu îți influențează neapărat în mod negativ profilul. Așa că înainte de a-ți spune concret cum îți poți îmbunătăți CV-ul, trebuie să știi că dacă per total aspectele precum eseul, interviul, CV-ul sau testele de admitere lasă corectorului de înțeles că ești o persoană pe care universitatea o dorește, atunci nu are legătură cu câte activități ai făcut, dar cu imaginea de ansamblu pe care o dai.

Ce poți face mai bine?

În primul rând, toate universitățile, mai ales cele de elită, caută calitate, nu cantitate. De aceea, este foarte important să te focusezi nu pe cât de multe faci, dar pe ce funcții ai, cât ai muncit pentru a ajunge în acea poziție. De exemplu, acest lucru se aplică dacă alegi să faci un internship de 6 luni, în loc de 6 de o lună fiecare; sau dacă ești coordonatorul unui club, nu participant în 5.

În al doilea rând, vom împărți universitățile în două categorii  – SUA și Europa, deoarece sistemul cere lucruri distincte în funcție de unde aplici. În SUA se pune foarte mult accent pe activitățile extracurriculare care nu au legătură cu domeniul în care vrei să performezi, de aceea caută ca aplicanții să aibă cunoștințe din cât mai multe arii. Dacă ești o persoană care până acum a realizat foarte multe în specializări variate, fără să se axeze pe ceva anume, atunci SUA pare că ți se potrivește mai bine. Dacă alegi Europa, este important să știi că nu se caută varietate atât de mare, ci este mult mai apreciat cineva care a performat activități multiple în domeniul pentru care aplică la facultate.

De ce este sistemul diferit?

Deoarece în SUA nu aplici pentru specializare, ca în Europa, dar aplici la Universitatea respectivă, astfel ei dorindu-și să își dea seama dacă tu, ca persoană, te potrivești valorilor și principiilor universității respective.

În SUA se pune foarte mult accent pe voluntariat, sport, artă, chiar dacă îți dorești să continui pe un domeniu exact. În afară de activități extrașcolare, contează și internshipuri sau joburi din perioada liceului, eseul, nota la examenele de limbă și SAT, notele din liceu. Europa își dorește excelență academică în pofida activităților extra și majoritatea facultăților nu cer SAT sau alt examen în afară de Cambridge.

Însă nu uita că nu ar trebui să faci toate aceste lucruri pentru facultate, dar pentru tine. Orice ai alege să faci, alege să te specializezi pe ceea ce îți place!

©Luben Daria, grafician în cadrul Biroului de Presă al CMEB (copertă articol)

Alte articole de citit